Vioara lui George Enescu, în cadrul unui spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri, la Constanţa

Spectacole puse în scenă de artişti din toată ţara au loc, sâmbătă, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, pentru a celebra valorile României Mari, într-un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Invitat special este Gabriel Croitoru, care aduce la malul mării vioara lui George Enescu.

299 afișări
Imaginea articolului Vioara lui George Enescu, în cadrul unui spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri, la Constanţa

Vioara lui George Enescu, în cadrul unui spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri, la Constanţa

Spectacolul dedicate Centenarului Marii Uniri se va desfăşura sâmbătă, de la ora 21.30 în Piaţa Ovidiu din Constanţa. „Sub semnul Centenarului” este un spectacol organizat de Asociaţia Orchestra Simfonică Bucureşti care reuneşte muzica, poezia, tradiţiile, dansul popular, dansul contemporan şi artele vizuale.

„Povestea a ceea ce a însemnat Marea Unire pentru România va fi redată magistral prin muzică, imagini, poezii, opere celebre şi, cel mai important lucru, prin oamenii care ne marchează istoria: artiştii”, au precizat organizatorii.

Asociaţia aduce în acest an, la Constanţa, instrumentişti din toată România, într-o formulă nouă, extinsă şi creată special pentru acest eveniment şi propune abordarea unui repertoriu bogat, plecând de la muzica clasică românească, ajungând la muzica populară. Alături de soprane şi tenori invitaţi, se vor alătură demersului şi cunoscuţi cântăreţi de muzică populară românească, ce vor cânta, unii pentru prima dată, acompaniaţi de o orchestră simfonică de mari dimensiuni.

„Evenimentul propune, în acest an, la Constanţa, un experiment de o înaltă ţinută culturală: cunoscuţi cântăreţi de muzică populară românească cântă, pentru prima oară, alături de o orchestră simfonică de mari dimensiuni, având ca fundal tehnica de videomaping, ce va transforma Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa într-un episod de istorie vie”, mai spun reprezentanţii asociaţiei.

Invitatul special al acestui eveniment este violonistul Gabriel Croitoru, ce va aduce la malul mării celebra vioară a maestrului George Enescu.

Violonistul şi profesorul Gabriel Croitoru este artistul care dă viaţă şi sunet, din 2008, minunatei viori „Catedrala” a lutierului Guarneri del Gesu, construită în anul 1730, care i-a aparţinut maestrului George Enescu. De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat cu vioara Guarneri, aceasta fiind păstrată în condiţii de siguranţă până când a revenit în circuitul concertistic, fiind data în folosinţă violonistului Gabriel Croitoru.

Alţi invitaţi foarte speciali sunt naiştii Gheorghe Rizea şi Ruxandra Pitulice, amândoi foşti elevi ai maestrului Gheorghe Zamfir.

Va fi şi un spectacol de balet al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, în coregrafia maestrului Horaţiu Cherecheş, desemnat cel mai bun coregraf român al anului 2016.

Dinu Iancu Sălăjanu, Veta Biriş şi Aneta Stan vor încânta publicul cu melodii populare.

Peste 100 de dansatori din ansamblurile populare constănţene îi vor invita pe cei prezenţi la dans.

Teatrul de Stat este şi el implicat în această mare sărbătoare a spiritului, actorii acestuia interpretând operele lirice ale marilor poeţi români. În plus, actorii păpuşari constănţeni vor da viaţă unor marionete de mari dimensiuni.

Pe tot parcursul evenimentului, clădirea muzeului va fi videomapată, iar proiecţiile ce se vor derula pe suprafaţa acesteia vor ilustra scenarii ale Centenarul Marii Uniri. Realizate cu ajutorul tehnicii de videomapping 3D, aceste video-proiecţii inspirate din evenimente şi simboluri puternice ale Centenarului, ce aparţin şi Dobrogei vor învia clădirea muzeului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici