Vioara Stradivarius - Elder Voicu, inclusă într-un catalog german al instrumentelor Stradivarius

Vioara Stradivarius - Elder Voicu va fi inclusă în catalogul "Antonio Stradivari", editat la Koln, ce va cuprinde circa 150 de instrumente realizate de faimosul lutier italian, a declarat pentru MEDIAFAX violonistul Alexandru Tomescu, ce are vioara în folosinţă din 2007.

1300 afișări
Imaginea articolului Vioara Stradivarius - Elder Voicu, inclusă într-un catalog german al instrumentelor Stradivarius

Vioara Stradivarius - Elder Voicu, inclusă într-un catalog german al instrumentelor Stradivarius (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Tomescu, care a câştigat vioara Stradivarius - Elder Voicu (aflată în patrimoniul Muzeului Enescu) în 2007, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii, şi o are în folosinţă până în 2012, a declarat că a fost în urmă cu câteva zile la Koln pentru a prezenta instrumentul echipei Stradivaribooks, care editează un catalog masiv cu instrumentele Stradivarius, programat să apară până în octombrie 2010.

"Aveau acolo nişte instrumente incredibile. Ei bine, vioara Stradivarius - Elder Voicu este unul din acele instrumente incredibile", a spus Tomescu, apreciind că includerea viorii la care cântă în acest catalog este "o confirmare foarte binevenită" a autenticităţii instrumentului şi reprezintă intrarea sa în circuitul internaţional, precum şi o garanţie privind siguranţa viorii.

Instrumentele ce vor fi prezentate în catalogul "Antonio Stradivari", ce va fi tipărit în ediţie limitată de 2.000 de exemplare cu coperte de carton şi alte 100 de copii legate cu piele, sunt fotografiate la scara 1/1. "Se văd şi firicele de praf", a spus entuziasmat Tomescu. "Cu câteva zile înainte, au fotografiat altă vioară din 1702 (anul în care este datată şi vioara Stradivarius - Elder Voicu) şi le-au comparat. Le corespund dimensiunile la milimetru şi cred că n-au mai fost aşa de aproape una de alta de pe vremea lui Stradivari", a mai spus violonistul.

Solist permanent al Orchestrei Naţionale Radio, în septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul dintre cele mai bine conservate instrumente marca Stradivarius. Instrumentul a fost cumpărat în 1956 de statul român pentru violonistul Ion Voicu, la preţul de circa 70.000 de franci elveţieni. În 2007, instrumentul a fost evaluat la suma de 1,2 milioane de dolari.

Când a intrat în posesia viorii, Tomescu a promis că, în cei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul acesteia va fi auzit de toţi românii. El a demarat ulterior proiectul "Stradivarius-Elder-Voicu: 2008 - 2012", constând în mai multe turnee în ţară în colaborare cu alţi muzicieni.

Antonio Stradivarius (n. 1644, Cremona - d. 18 decembrie 1737, Cremona) a fost un renumit creator italian de instrumente cu coarde, în special viori, rămase celebre până astăzi. Antonio Stradivari a făurit aproximativ 1.100 instrumente, din care 600 sunt cunoscute în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici