Viralele anului 2014: Zece momente care au "blocat" internetul în acest an - FOTO, VIDEO

Mai multe momente au avut potenţial de viralizare pe internet în 2014, dar sunt unele care s-au dovedit cu adevărat memorabile, episoade ca provocarea găleţii cu gheaţă sau publicarea fotografiilor nud cu vedete fiind subiect de discuţii şi controversă timp de săptămâni sau luni întregi.

604 afișări
Imaginea articolului Viralele anului 2014: Zece momente care au "blocat" internetul în acest an - FOTO, VIDEO

Bill Gates, captură din videoclipul său pentru Ice Bucket Challenge

Site-ul Time a realizat un top al evenimentelor care au "blocat internetul" în acest an, multe dintre ele creând controversă şi printre internauţii români.

Cea mai recentă şedinţă foto a lui Kim Kardashian

Multe persoane ajung senzaţii pe internet din întâmplare, dar sunt şi alte figuri din entertainment, cum ar fi Kim Kardashian, a căror strategie este să ajungă subiectul zilei prin declaraţii, sesiuni foto şi apariţii inedite în reviste. Cea mai nouă şedinţă foto a lui Kim Kardashian, publicată în noiembrie în revista Paper,  a fost intitulată chiar "Break the Internet: Kim Kardashian" / "Blochează internetul: Kim Kardashian". Pe 12 noiembrie, la o zi după publicarea articolului şi a fotografiilor, site-ul revistei a înregistrat 6,6 milioane de vizualizări, număr care o zi mai târziu a ajuns la 15,9 milioane, în timp ce numărul de vizitatori unici a fost de 11 milioane.

Anunţul cu salata de cartofi de pe Kickstarter

Când un bărbat pe nume Zack "Danger" Brown s-a hotărât să facă o salată de cartofi, a început o campanie pe platforma de strângere de donaţii "Kickstarter" ca să facă rost de cei 10 dolari pentru ingrediente. "În principiu fac doar o salată de cartofi", explica el în pagina dedicată proiectului, iar la secţiunea "Riscuri şi provocări", a scris "S-ar putea să nu fie cea mai bună. Este prima mea salată de cartofi". În doar câteva zile, ceea ce a început ca o glumă a devenit un adevărat fenomen viral. Vestea despte iniţiativa neobişnuită s-a răspândit pe internet, iar Brown a strâns în final mai mult de 55.000 de dolari. Banii nu i-a folosit ca să facă cea mai mare salată de cartofi, ci ca să dea o petrecere publică sub numele "PotatoStock" în oraşul său natal Ohio, Colombus. Cu această ocazie a strâns bani pentru organizaţii nonprofit care îi sprijină pe locuitorii din Ohio care nu au ce mânca.

"Deţinutul sexy"

Când departamentul de poliţie din Stockton, California, a publicat fotografia deţinutului Jeremy Meeks, aceasta a început să circule în online mai mult decât se aştepta oricine. Ignorând faptul că Meeks fusese descris de poliţie drept "unul dintre cei mai violenţi infractori din zona Stockton", internauţii au părut hotărâţi să facă din el o vedetă a internetului, mulţi fiind convinşi că ar trebui să semneze un contract cu o casă de modeling. Vestea aceasta chiar a circulat ulterior prin diverse publicaţii, dar s-a dovedit în cele din urmă că era falsă.

Renée Zellweger

Actriţa în vârstă de 45 de ani a stârnit uimire pe internet după ce a apărut la un eveniment cu o înfăţişare greu de recunoscut. Cele mai multe publicaţii şi site-uri se întrebau "Ce şi-a făcut Renée Zellweger la faţă?". Numele actriţei a devenit rapid un subiect "fierbinte" pe Twitter, fiind ţinta comentariilor (de multe ori răutăcioase) la adresa noului său chip. Zellweger a reacţionat curând la păreri, declarând pentru revista People: "Sunt încântată că oamenii cred că arăt diferit! Trăiesc o viaţă diferită, fericită, mai împlinită, şi sunt încântată că poate se vede".

Băiatul "Aparent"

Un alt episod a ajuns senzaţie pe internet în Statele Unite. Este vorba despre Noah Ritter, un băiat în vârstă de 5 ani din Pennsylvania care a ajuns celebru după o apariţie întâmplătoare într-un jurnal de ştiri de la o televiziune locală. Videoclipul a început să circule pe internet, făcându-l să fie cunoscut sub numele "Puştiul aparent", datorită afinităţii sale pentru cuvântul "aparent". Clipul original a strâns mai mult de 17 milioane de vizualizări, iar el a apărut de atunci de mai multe ori în emisiunea lui Ellen DeGeneres, fiind şi protagonistul unei reclame la o companie de mâncare pentru animale.

Lansarea iPhone 6

Deşi mai toată lumea pare pur şi simplu înnebunită la fiecare produs nou anunţat de Apple, fanii companiei au arătat un şi mai mare entuziasm înaintea lansării iPhone 6, care a apărut oficial pe 19 septembrie. După o aşteptare îndelungată la cozi imense în faţa magazinelor Apple au urmat şi plângeri cu privire la calitatea telefonului, inclusiv unele bizare, cum ar fi faptul că telefonul se îndoaie în buzunar sau că telefonul smulgea părul din cap. În final, controversele s-au dovedit a fi neglijabile, iar în numai trei zile Apple a vândut mai mult de 10 milioane de dispozitive iPhone 6 şi iPhone 6 Plus.

Noul album al lui Taylor Swift

În prima săptămână de la lansare, al cincilea album al cântăreţei, "1989", s-a vândut în aproximativ 1,3 milioane de exemplare, după o campanie intensivă de promovare în online. Încă din luna august, Taylor Swift a început să publice indicii ambigue pe Instagram care sugerau un livestream pe 18 august, când a anunţat oficial "primul album pop oficial". De atunci, artista a continuat să creeze suspans în legătură cu noul material şi să interacţioneze intens cu fanii pe Twitter, Tumblr şi Instagram. Swift a lansat şi două videoclipuri, "Shake It Off", şi "Blank Space", care au ajung la sute, respectiv zeci de milioane de vizualizări pe YouTube în doar câteva zile.

Provocarea găleţii cu gheaţă

Acesta este posibil evenimentul din mediul online care a făcut cea mai mare vâlvă în 2014, mobilizând internauţi din toată lumea, fie pro, fie contra mişcării. Ideea a fost simplă: participanţii - printre care şi un număr impresionant de personalităţi din diverse domenii - au postat pe Facebook videoclipuri în care îşi turnau în cap apă cu gheaţă sau anunţau că donează o anumită sumă de bani. Parte dintr-un efort de a strânge fonduri şi vizibilitate pentru scleroza laterală amiotrofă, "leapşa" a dominat reţeaua de socializare săptămâni la rând. Videoclipul lui Bill Gates şi cel al lui Charlie Sheen au făcut aproximativ 20 de milioane de vizualizări fiecare, iar fondurile strânse de Asociaţia americană ALS au ajuns la 115 milioane de dolari.

Bătaia din lift dintre Jay Z şi Solange, sora lui Beyonce

În luna mai, imaginile cu sora cântăreţei Beyonce lovindu-l pe cumnatul său, Jay-Z, în liftul unui hotel a ajuns pe internet prin site-ul TMZ. Incidentul a stârnit (în special în Statele Unite) mii de reacţii, teorii şi glume cu privire la ce îi spusese în acel moment Jay Z lui Solange. La câteva zile după apariţia înregistrării video, familia a emis un comunicat prin care asigura pe toată lumea că au rezolvat incidentul. "Ne iubim şi mai presus de toate suntem familie. Am lăsat acest lucru în spate şi sperăm că toată lumea va face la fel", au adăugat. Speculaţiile au continuat însă în media pentru mult timp şi mai există şi acum, la un nivel mult mai calm.

Apariţia fotografiilor nud cu vedete

La sfârşitul lunii august şi la începutul lui septembrie, conturile personale ale celebrităţilor precum Jennifer Lawrence, Kate Upton şi Kirsten Dunst au fost sparte de hackeri. Site-uri ca 4chan, Imgur şi Reddit au fost împânzite cu fotografii nud ale acestora, iar pe Facebook şi Twitter a fost subiectul lunii. Unii utilizatori se străduiau să vadă imaginile, alţii să le scoată de pe internet. Unii îi rugau pe ceilalţi să nu se uite la fotografii, alţii se panicau în legătură cu propria siguranţă pe internet. După aproximativ o lună de la eveniment, Jennifer Lawrence a tratat subiectul în revista Vanity Fair. "Nu este un scandal, este o violare a intimităţii sexuale. Este dezgustător", a spus atunci actriţa. Deşi şocul iniţial s-a domolit, atacul cibernetic continuă să declanşeze discuţii despre securitate, confidenţialitate şi încălcarea drepturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici