VIRALUL LUI BANU: Vrei să faci muzică? Omul pe care Bregovic a vrut să-l ia cu el în lume - VIDEO

În 15 ani a produs sute de trupe si l-a “rezolvat” pe Bregovic in studioul de la Bucuresti. Lumea vine să-si facă muzica la el pentru ca e tobă, omul! Uite ce secrete mişto are activitatea de producţie muzicală. Şi mai afli şi cum poţi să-ţi faci trupă la el şi cum sună o voce brută versus una procesată.

2917 afișări
Imaginea articolului VIRALUL LUI BANU: Vrei să faci muzică? Omul pe care Bregovic a vrut să-l ia cu el în lume - VIDEO

VIRALUL LUI BANU: Vrei să faci muzică? Îţi dăm românul pe care Bregovic a vrut să-l fure (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Omu’ cu studiou’ ne-a zis clar: jobul de producător nu înseamnă un drum predefinit de la A la B, e unul cu multe viraje. Şi asta depinde de ce ai în cap să faci, cât ştii să faci, unde ş icât intervine el. Adia Marius. Nu e doar tras în calculator, mixaj, nu e doar egalizare sau masterizare. E un lanţ de procedee şi proceduri creative care fac un produs să sune. Sfatul lui? Să sune într-adevăr într-un fel, dar nu ca “aia” sau precum “ceilalţi”.


Costache, Marius Costache. Am tot auzit de Costache ăsta. La 32 de ani ai lui l-am şi întâlnit şi l-am pus să spună tot ce ştie. Auzisem de el de la prieteni din rock. Prieteni care cântă şi scot albume. Asta face şi Costache. Are trupa lui ENVIRONMENTS (muzica pe care şi-o doreşte cel mai mult)  şi scoate albume pentru cele mai mişto trupe underground (zic eu). Ba produce chiar şi Alexandrina şi multe band-uri şi brand-uri din alte ţări. Lake Of Tears vă spune probabil ceva şi e confirmarea comercială că omul e foarte bun.

A început în 2000 să lucreze la muzica lui electronică, apoi de prin 2003 a băgat de toate, de la metal la jazz şi la “orice iese din nişte difuzoare”. A produs câteva sute de trupe. Din România putem să amintim cam tot ce ne place, adică EMIL, Coma, H8, Alexandrina şi mulţi alţii care ne-ar luatimp mult de înşirat aici. De afară a ajuns la el până şi Mick Harvey de la Nick Cave And The Bad Seeds. Atât de tare e omul care a primit cel mai mişto compliment de mai multe ori de la oamenii pe care i-a ajutat să-şi facă muzică: “nu avem nici o modificare de facut”. Marius ne-a învăţat că nu există “nu sună bine”, asta e părerea lui. Asta e opţiunea artistului. Dacă el vrea autotune pe piesă (efectul care-ţi corectează vocea), nu-l arăta cu degetul, acolo sunt nişte modulaţii pe care poate el şi le-a dorit ca să transmită ceva. Simţi muzica aia? Ajunge bine la tine? E bine!

A lucrat cu maestrul Salam şi a fost o experienţă. Una bună. Au învăţat unii de la ceilalţi şi Marius i-a ajutat mult. Şi pe Salam, şi pe Bregovic, care a şi vrut să-l ia cu el. Marius mai are însă treabă aici, vrea, poate şi a demonstrat că poate la orice oră să lucreze cu cei mai mişto şi profi artişti tocmai la el în Studio 148. Piaţa e însă plină de tot felul de personaje, unele bune, altele care cred că în arta asta e ca în orice alt domeniu. Trebuie să faci orice ca să reuşeşti. E, bine, nu-i aşa!

Şi că tot e nebunia cu vocea corectă şi vocea suspectă, l-am rugat să ne arate diferenţa dintre o voce trasă direct, fără efecte, şi una uşor procesată după sufletul şi voinţa artistului. Atenţie, însă! Vocea trasă direct e bună de la natură şi nu are nevoie de corecţii.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici