Vitraliile deteriorate de fum de la Notre-Dame vor fi restaurate. Ce presupune această etapă

Specialiştii au început o operaţiune complexă care are ca scop restaurarea vitraliilor deteriorate de fum de la catedrala Notre-Dame din Paris, potrivit Reuters.

292 afișări
Imaginea articolului Vitraliile deteriorate de fum de la Notre-Dame vor fi restaurate. Ce presupune această etapă

Sursa foto: MediafaxFoto

Majoritatea vitraliilor catedralei istorice au rezistat la căldură şi la flăcări atunci când Notre-Dame de Paris a suferit daune structurale importante în urma unui incendiu de proporţii. Totuşi ferestrele s-au murdărit din cauza fumului şi prafului, blocând lumina şi acoperind culorile vechi de 170 de ani.

La mai bine de trei ani de la incendiul de proporţii, opt producători de sticlă din Franţa au început operaţiunea minuţioasă de curăţare şi restaurare a 39 de ferestre înalte din mai multe părţi ale catedralei medievale.

Flavie Serriere Vincent-Petit, şefa unei companii din Troyes, a primit sarcina de a restaura 22 de ferestre.

Procesul de curăţare a sticlei presupune frecarea uşoară a suprafeţei cu bumbac îmbibat în apă şi etanol. Este un proces delicat şi repetitiv care are ca scop colectarea depunerilor fără a deteriora vopseaua de pe sticlă.

„Există o fază majoră de curăţare, pentru a spăla atât praful incendiului, cât şi murdăria rezultată din respiraţia umană, precum şi funinginea de la lumânări, astfel încât să putem pune ferestrele la loc şi să redăm întreaga luminozitate la Notre-Dame", a declarat ea.

După incendiul din aprilie 2019 care i-a distrus acoperişul, catedrala a fost închisă pentru restaurare. Scopul operaţiunii este de a redeschide catedrala, care datează din secolul al XII-lea, până în 2024, când Franţa va găzdui Jocurile Olimpice.

Vitraliile de la Notre-Dame au fost create de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc, care a proiectat şi turla de 96 de metri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici