"Winnie-the Pooh" şi "Alice în Ţara Minunilor", cărţi INTERZISE copiilor în America

Volume precum "Winnie-the Pooh", "Alice în Ţara Minunilor" şi "Jurnalul Annei Frank" se regăsesc în Topul 15 al celor mai cunoscute cărţi clasice pentru copii care au fost interzise în Statele Unite ale Americii, informează buzzfeed.com.

1551 afișări
Imaginea articolului "Winnie-the Pooh" şi "Alice în Ţara Minunilor", cărţi INTERZISE copiilor în America

"Winnie-the Pooh" şi "Alice în Ţara Minunilor", cărţi INTERZISE copiilor în America (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prezentăm mai jos Topul 15 al celor mai cunoscute cărţi pentru copii care au fost interzise la un moment dat în Statele Unite:

1) "Where's Waldo?", de Martin Handford - Publicat în 1987, acest volum a fost interzis, apoi republicat, întrucât în desenul de pe coperta ediţiei iniţiale se regăsea silueta unei femei care făcea plajă topless.

2) "The Giving Tree", de Shel Silverstein - În 1988, acest volum a fost interzis într-o bibliotecă din Colorado întrucât era considerat "sexist". A fost boicotat, totodată, de mai multe şcoli americane care susţineau că această carte "incriminează agenţiile de exploatare a fondurilor forestiere".

3) "Winnie-the-Pooh", de A.A. Milne - Animalele care vorbesc sunt considerate uneori "o insultă la adresa lui Dumnezeu", iar, în 2006, această carte a fost interzisă în anumite regiuni din Statele Unite. Mai multe instituţii din Turcia şi din Marea Britanie au interzis la rândul lor acest volum, afirmând că personajul Piglet este ofensator pentru musulmani. Alte instituţii au afirmat că volumul are anumite trimiteri la adresa nazismului.

4) "James and the Giant Peach", de Roald Dahl - În 1999, cartea a fost interzisă într-o şcoală generală din statul Texas pentru că în textul ei se regăsea cuvântul "fund".

5) "Harriet the Spy", de Louise Fitzhugh - În 1983, volumul a fost interzis în mai multe şcoli, fiind considerat "un exemplu rău pentru copii". A fost criticat şi sub motivul că "îi învaţă pe copii să mintă, să spioneze, să răspundă obraznic şi să înjure".

6) "Anne Frank: The Diary of a Young Girl", de Anne Frank - Apărută în 2010 pentru a marca a 50-a aniversare a volumului, printr-o ediţie de lux, cartea a fost interzisă într-o şcoală din statul Virginia din cauza "conţinutului sexual şi a tematicii homosexuale". În plus, cartea a fost anterior interzisă în mai multe şcoli americane pentru că era considerată "prea deprimantă". Recent, în mai 2013, o mamă din Michigan a încercat să obţină în justiţie interzicerea volumului din cauza "tendinţelor sale pornografice".

7) "Bridge to Terabithia", de Katherine Paterson - În 1996, cartea a fost interzisă în mai multe şcoli din Pennsylvania, fiind acuzată că promovează "blasfemia, lipsa de respect faţă de adulţi şi o elaborată lume fantastică care duce la confuzie". Cartea a fost interzisă în alte şcoli pentru folosirea expresiilor "Oh Lord" şi "Lord".

8) "Charlotte's Web", de E.B. White - La fel ca volumul "Winnie-the-Pooh", această carte a fost interzisă în 2006 în statul Kansas din cauza faptului că animalele care vorbesc erau considerate "o insultă la adresa lui Dumnezeu".

9) "Alice în Ţara Minunilor", de Lewis Carroll - S-ar părea că există referiri la fantezii sexuale şi la masturbare în această carte, apărută în 1900, motiv pentru care ea a fost interzisă în şcolile din New Hampshire. De la acea interdicţie iniţială, cartea a fost criticată de mii de alte instituţii, iar în anii '60 a fost acuzată că ar promova folosirea drogurilor de către copii.

10) "Where the Wild Things Are", de Maurice Sendak - Cartea, apărută în 1963, a fost interzisă la început în aproape toate statele sudiste aproape imediat după publicare şi, de atunci, este criticată în mod constant pentru faptul că ar promova "vrăjitoria şi evenimentele supranaturale".

11) "The Lorax", de Dr. Seuss - O şcoală districtuală din California a interzis această carte, în 1989, considerând că "penalizează industria de exploatare forestieră" şi că îi învaţă pe copii să urască exploatările forestiere.

12) "Green Eggs and Ham", de Dr. Seuss - Cartea a fost interzisă în California, unde era acuzată că promovează "seducţia homosexuală". A fost interzisă şi în China, pentru "marxism timpuriu", din 1965 şi până la moartea lui Dr. Seuss în 1991.

13) "Charlie şi fabrica de ciocolată", de Roald Dahl - O bibliotecă din Colorado a interzis cartea, considerând că aceasta promovează "o proastă filosofie de viaţă". În plus, de la publicarea sa în 1964, volumul a fost acuzat că a comparat personajele Oompa Loompa cu locuitorii din Africa. Descrierile acestor personaje a fost schimbate ulterior în ediţia revizuită din 1988.

14) "Vrăjitorul din Oz", de L. Frank Baum - Toate bibliotecile publice din Chicago au interzis această carte, apărută în 1928, din cauza influenţei sale "lipsite de religiozitate" şi a faptului că "descrie femei în roluri de conducători puternici". În 1957, Biblioteca Publică din Detroit a interzis volumul, considerând că acesta "nu are nicio valoare pentru copiii din zilele noastre".

15) "Brown Bear, Brown Bear, What do you see?", de Bill Martin Jr. - În 2010, Consiliul de stat pentru educaţie din Texas a interzis pentru scurt timp acest volum ilustrat, apărut în 1967, după ce l-a confundat pe autorul ei, Bill Martin Jr., cu filosoful Bill Martin, autorul volumului "Ethical Marxism: The Categorical Imperative of Liberation".

Bonus: Dicţionarul Merriam-Webster - În 2010, a 10-a ediţie a celebrului dicţionar a fost interzis în mai multe şcoli din California întrucât a inclus definiţia termenului "sex oral".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici