Zeci de oameni din Valea Jiului au depus flori şi lumânări în amintirea lui Sergiu Nicolaescu

Locuitorii din Petroşani şi Petrila au depus, vineri şi sâmbătă, flori şi lumânări în memoria lui Sergiu Nicolaescu la instituţiile de cultură din cele două localităţi, unde autorităţile au amplasat tablouri ale cineastului.

600 afișări
Imaginea articolului Zeci de oameni din Valea Jiului au depus flori şi lumânări în amintirea lui Sergiu Nicolaescu

Zeci de oameni din Valea Jiului au depus flori şi lumânări în amintirea lui Sergiu Nicolaescu (Imagine: George Filip - MediafaxFoto)

La Casa de Cultură din Petrila, viceprimarul localităţii a depus un tablou al lui Sergiu Nicolaescu, pe care era înscris şi mesajul: "Eu o să plec, dar nu voi muri niciodată".

Tabloul a fost aşezat în holul instituţiei de cultură, unde zeci de persoane au depus flori şi lumânări şi au avut posibilitatea să vizioneze un film cu fragmente celebre din activitatea profesională a lui Nicolaescu.

Viceprimarul Vasilică Jurca a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIFAX că a considerat că cei care l-au iubit şi l-au apreciat pe Nicolaescu au avut nevoie de un loc unde să aprindă lumânări şi să depună flori.

"Eu cred că majoritatea petrilenilor au urmărit cu interes filmele lui Sergiu Nicolaescu, l-au iubit pe Sergiu Nicolaescu şi cu siguranţă şi-au dorit să poată aprinde o candelă în memoria sa", a spus Vasilică Jurca.

"Am crescut cu filmele lui, m-au învăţat să fiu un adevărat patriot. Ştiu că la finele anilor 60, începutul anilor 70 a rulat pentru prima dată filmul <Dacii>. Abia am asteptat să fie şi la noi la cinematograf. L-am urmărit cu plăcere atunci şi parcă şi acum m-aş uita cu drag", a spus unul dintre participanţi.

"Mă bucur că a fost contemporan cu noi. Mă bucur că a fost un om respectat şi apreciat pentru întreaga sa activitate şi în timpul vieţii, nu doar după ce s-a stins şi este totodată greu să vezi că ne mor artiştii. Sper ca cei tineri să îl aibă ca exemplu şi să continue ceea ce a început marele artist, să promoveze cultura şi patriotismul", a declarat profesorul Beatrice Andrei, director la Şcoala Generală "ID Sîrbu" din Petrila.

Casa de cultură a fost deschisă şi sâmbătă pentru ca toţi locutiorii din oraş să aibă unde să aducă un omagiu maestrului.

La Petroşani a avut loc, sâmbătă, o acţiune similară organizată de PNL. Unul dintre liderii locali ai liberalilor, Petre Drăgoescu, a declarat că a avut ideea amplasării unui tablou al actorului, la Teatrulde Stat, pentru a da posibilitatea localnicilor să aprindă lumânări şi să depună flori.

”Am lăsat tabloul lui Sergiu Nicolaescu aici, la Teatrul de Stat "ID Sîrbu", pentru că pentru o astfel de instituţie a trăit. El este cultură, istorie, artă şi nu greşesc dacă spun, el este România. Este omul care ne-a învăţat lecţia de patriotism", a spus Petre Drăgoescu.

La locul omagierii au fost lăsate şi lumânări neaprinse pentru trecătorii care ajung prin zonă nepregătiţi şi care doresc să îl omagieze pe Nicolaescu.

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat sâmbătă, în jurul orei 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, la ceremonia de incinerare participând familia, prietenii şi apropiaţii regizorului, printre care s-a aflat şi fostul preşedinte Ion Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici