25 mai - Ziua Înălţării Domnului în calendarul ortodox

Înălţarea Domnului este o mare sărbătoare creştină, care comemorează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Sa.

1319 afișări
Imaginea articolului 25 mai - Ziua Înălţării Domnului în calendarul ortodox

Wikipedia Commons

În această zi, creştinii se salută cu „Hristos S-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!”.

În popor, sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de Ispas sau Paştele Cailor.

Despre Înălţarea Domnului la cer se vorbeşte în cărţile din Noul Testament, în special în Faptele Apostolilor.

În Evanghelia lui Luca, capitolul 24, scrie că Iisus s-a înălţat în drum spre Betania..

"50. Şi i-a dus afară până spre Betania şi, ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat.
51. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer.
52. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare".

Acestea relatează că Iisus, după ce a înviat din morţi şi s-a arătat ucenicilor săi timp de 40 de zile, i-a dus pe aceştia pe Muntele Măslinilor şi le-a dat ultimele învăţături despre Împărăţia lui Dumnezeu.

Apoi, în timp ce îi binecuvânta, s-a ridicat la cer şi a fost ascuns de un nor iar doi îngeri le-au apărut ucenicilor şi le-au spus că Iisus se va întoarce la fel cum l-au văzut plecând, potrivit Faptelor Apostolilor - capitolul 1: 

"6. Iar ei, adunându-se, Îl întrebau, zicând: Doamne, oare, în acest timp vei aşeza Tu, la loc, împărăţia lui Israel?
7. El a zis către ei: Nu este al vostru a şti anii sau vremile pe care Tatăl le-a pus în stăpânirea Sa,
8. Ci veţi lua putere, venind Duhul Sfânt peste voi, şi Îmi veţi fi Mie martori în Ierusalim şi în toată Iudeea şi în Samaria şi până la marginea pământului.
9. Şi acestea zicând, pe când ei priveau, S-a înălţat şi un nor L-a luat de la ochii lor.
10. Şi privind ei, pe când El mergea la cer, iată doi bărbaţi au stat lângă ei, îmbrăcaţi în haine albe,
11. Care au şi zis: Bărbaţi galileieni, de ce staţi privind la cer? Acest Iisus care S-a înălţat de la voi la cer, astfel va şi veni, precum L-aţi văzut mergând la cer.
12. Atunci ei s-au întors la Ierusalim de la muntele ce se cheamă al Măslinilor, care este aproape de Ierusalim, cale de o sâmbătă.
13. Şi când au intrat, s-au suit în încăperea de sus, unde se adunau de obicei: Petru şi Ioan şi Iacov şi Andrei, Filip şi Toma, Bartolomeu şi Matei, Iacov al lui Alfeu şi Simon Zelotul şi Iuda al lui Iacov.
14. Toţi aceştia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile şi cu Maria, mama lui Iisus şi cu fraţii Lui".

Înălţarea Domnului este un eveniment care arată slava şi puterea lui Hristos, care a luat cu sine firea umană la dreapta Tatălui.

Prin Înălţarea sa, Hristos a deschis calea spre cer pentru toţi cei care cred în el şi îl urmează.

De asemenea, prin înălţarea sa, Hristos a trimis Duhul Sfânt asupra Bisericii sale, pentru a o întări şi a o călăuzi până la sfârşitul veacurilor

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici