Ziua Internaţională a Cărţii, sărbătorită vineri în Capitală, prin oferirea de cărţi trecătorilor

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor (23 aprilie) va fi sărbătorită vineri în Capitală prin oferirea de cărţi trecătorilor la Piaţa Universităţii, informează organizatorii.

129 afișări
Imaginea articolului Ziua Internaţională a Cărţii, sărbătorită vineri în Capitală, prin oferirea de cărţi trecătorilor

Ziua Internaţională a Cărţii, sărbătorită vineri în Capitală, prin oferirea de cărţi trecătorilor (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Ideea sărbătoririi cărţii şi drepturilor de autor pe 23 aprilie este legată de o tradiţie catalană: la această dată - ziua onomastică a patronului catalan Sf. Jordi şi a Sfântului Gheorghe - bărbaţilor cu adevărat preţuiţi li se dăruiau cărţi şi un trandafir roşu. Totodată, 23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală - în 23 aprilie 1616 a murit William Shakespeare. La aceeaşi dată, în 1899, s-a născut Vladimir Nabokov, în 1918 - romancierul francez Maurice Druon, în 1850 a murit poetul britanic William Wordsworth, iar în 1981 autorul catalan Josep Pla

Pornind de la aceste considerente, în anul 1995 Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, aducând astfel un tribut tuturor scriitorilor şi în acelaşi timp încurajând oamenii, în special tinerii, să redescopere plăcerea lecturii.

În România, 23 aprilie este şi Ziua Bibliotecarului.

Iniţiativa de vineri aparţine editurii Litera, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Sinectico, Europa FM şi Elefant.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici