2016, anul în care panourile solare au fost mai ieftine decât combustibilul fosil: „Energia regenerabilă a ajuns într-un punct critic”

Energia solară şi cea eoliană au acelaşi preţ sau sunt chiar mai ieftine decât cea obţinută din combustibilul fosil în peste 30 de ţări, potrivit datelor publicate în decembrie de Forumul Economic Mondial, citate de publicaţia Quartz.

602 afișări
Imaginea articolului 2016, anul în care panourile solare au fost mai ieftine decât combustibilul fosil: „Energia regenerabilă a ajuns într-un punct critic”

2016, anul în care panourile solare au fost mai ieftine decât combustibilul fosil: „Energia regenerabilă a ajuns într-un punct critic”

În contextul în care preţurile energiei eoliene şi ale celei solare continuă să scadă, două treimi din state vor ajunge în situaţia unei parităţi a preţurilor de referinţă în câţiva ani, chiar şi fără subvenţii. Paritatea preţurilor de referinţă în cadrul unei reţele reprezintă situaţia în care orice formă de energie regenerabilă, precum cea solară sau eoliană, costă la fel sau mai puţin decât o sursă tradiţională de energie din reţea, precum cărbunele, ţiţeiul sau gazul natural.

„Energia regenerabilă a ajuns într-un punct critic”, a spus Michael Drexler, reprezentantul Forumului Economic Mondial.

În 2016, utilităţile au adăugat 9,5 gigawaţi la consumul din surse fotovoltaice al reţelei din Statele Unite. Astfel, energia solară va deveni sursa de combustibil de top pentru prima dată într-un an calendaristic, potrivit estimărilor US Energy Information Administration. Statele Unite şi-au majorat producţia cu 125 de panouri solare pe minut în 2016, un ritm de două ori mai alert decât în 2015, potrivit Solar Energy Industry Association.

Investiţia globală în energia regenerabilă este încă departe de nivelul necesar pentru a evita încălzirea globală, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. Investiţia globală în energia regenerabilă a ajuns, în 2015, la 286 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 25% din ţinta stabilită de Acordul de la Paris.

Energia solară este aşteptată să scadă la jumătate din preţul electricităţii provenite din cărbune sau gaz natural în următorii 10-20 de ani. Acest punct a fost deja atins în unele regiuni. În august, compania energetică Solarpack a încheiat un contract pentru vânzarea energiei solare în Chile la preţul de 29,1 dolari/MWh, cu 58% mai puţin decât preţul de la o uzină pe gaze naturale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici