50.000-60.000 de salariaţi din industria textilă ar putea fi disponibilizaţi în 2010

Aproximativ 50.000-60.000 de salariaţi din industria de textile ar putea fi disponibilizaţi până la finele acestui an, iar piaţa de profil va înregistra o scădere de aproximativ 10-15%, la 2,9 miliarde de euro, pe fondul reducerii comenzilor, a declarat preşedintele CA al Pasmatex, Maria Grapini.

181 afișări
Imaginea articolului 50.000-60.000 de salariaţi din industria textilă ar putea fi disponibilizaţi în 2010

50.000-60.000 de salariaţi din industria textilă ar putea fi disponibilizaţi în 2010 (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Aproximativ 58.000 de persoane cu activitate în industria textilă şi-au pierdut locurile de muncă în 2009, potrivit lui Grapini. Astfel, la sfârşitul anului trecut în sectorul textilelor lucrau 230.000 de persoane.

"Nu mai vedem pe nimeni care să vrea să înfiinţeze o societate de profil, nici măcar microîntreprinderi. Circa 50.000-60.000 salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă în condiţiile în care piaţa nu se va redresa. Ne aşteptăm la un semestru al doilea şi mai prost decât primul, în care cât de cât a mai existat încredere după încheierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional. În cel de-al doilea semestru vor fi şi mai multe incertitudini", a declarat pentru MEDIAFAX Maria Grapini, preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al producătorului de profil Pasmatex.

Ea estimează că industria de profil va continua să scadă, odată cu aplicarea măsurii de majorare a TVA-ului la 24%, adăugând că se aşteaptă ca multe firme să iasă din domeniu.

"E total ilogic să creşti acea taxă când deja scăzuse nivelul încasărilor. Dacă se adaugă această măsură, după atâtea presiuni, unele firme nu vor rezista şi vor închide, altele vor restrânge producţia pentru a reduce cheltuielile, iar altele vor reloca afacerile în alte ţări pentru a nu pierde investiţiile. Din toate aceste efecte, statul este cel care are cel mai mult de pierdut pentru că scade contribuţia la bugetul naţional", a precizat Maria Grapini.

Grapini a mai spus că singura cale de ieşire a industriei textilelor din această situaţie sunt exporturile.

"Avem o şansă dacă se revigorează economia altor ţări, pentru că România exportă circa 80% din producţia totală", a explicat Grapini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici