A ieşit fum negru la negocierile pentru contractul colectiv de munca la „Apele Române”

Negocierile pentru contractul colectiv de muncă s-au încheiat cu un eşec, iar sindicaliştii acuză că administraţia Naţională „Apele Române” se deprofesionalizează din cauza politizării excesive şi prin atitudinea sfidătoare a managementului.

1141 afișări
Imaginea articolului A ieşit fum negru la negocierile pentru contractul colectiv de munca la „Apele Române”

A ieşit fum negru la negocierile pentru contractul colectiv de munca la „Apele Române”

Confederaţia Sindicală Naţională Meridian a fost sesizată de Federaţia APEHID cu privire la iminenţa declanşării conflicului colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi în cadrul Adminsitraţiei Naţionale Apele Române (ANAR).

Practic, în urma negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă, partenerii sociali nu au ajuns la o înţelegere cu privire la încheierea unui nou contract colectiv de muncă valabil pentru perioada 2022-2024, data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor fiind 22 iulie 2022.

Federaţiile sindicale din cadrul ANAR au reclamat atitudinea sfidătoare a conducerii, care, „pe fondul scandalurilor iscate de nerespectarea flagrantă a unor condiţii, care au dus la declanşarea unor litigii civile şi penale, şi-a menţinut în cursul negocierilor pentru încheierea următorului CCM, o atitudine ireconciliantă”.

„Concret, s-a exprimat intenţia angajatorului de a renunţa la condiţia obligatorie privind vechimea în domeniul gospodării apelor, condiţie care a fost propusă a fi alternativa cu vechimea în studii în domeniul studiilor universitare (fără a se limita la studii în domeniul gospodăririi apelor). Partea sindicală consideră că nu se poate renunţa la condiţia privind vechimea în domeniul gospodăririi apelor pentru funcţiile de conducere, deoarece acestea implică o componentă tehnică esenţială, reglementată de Legea Apelor nr.107/1996, care prevalează asupra componentei manageriale. Conducerea profesionalizată şi experienţa efectivă de lucru în domeniul gospodăririi apelor este impusă de faptul că deciziile trebuie luate cu rapiditate şi responsabilitate în funcţie de diversitatea şi evoluţia dinamică a evenimentelor ce apar întodeauna într-o altă formă, în funcţie de specificul regional. În contextul schimbărilor climatice, inundaţiile, fenomenele hidro-meteorologice periculoase, poluările accidentale sau seceta, produc daune materiale imense şi uneori pot avea ca urmări pierderi de vieţi omeneşti”, spun sindicaliştii.

În ceea ce priveşte revendicările salariale formulate de cele două federaţii sindicale, CSN Meridian consideră că acestea sunt „legitime şi rezonabile”, în contextul în care, salariile din ANAR au rămas în urma salariilor din alte domenii de activitate, făcând acest sector neatractiv.

Potrivit sindicaliştilor, majorările salariale solicitate reprezintă doar actualizări cu rata inflaţiei, în contextul unei inflaţii de aproximativ 15% în luna iulie 2022.

„În contextul în care Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu pentru proiectul de directivă privind salariile minime adecvate în UE, unde se încurajează printre altele, o rată de acoperire a negocierilor colective mai mare de 80%, la noi în România, observăm prea puţine acţiuni din partea autorităţilor pentru promovarea negocierilor colective şi pentru stoparea acţiunilor de subminare a contractelor colective”, potrivit sindicatului.

Confederaţia Sindicală Naţională Medidian face, astfel, un apel către prim-ministrul Nicolae Ciucă, dar şi către miniştrii Mediului, Tánczos Barna şi al Muncii, Marius – Constantin Budăi, „pentru a se implica în stoparea procesului de deprofesionalizare de la ANAR şi pentru identificarea soluţiilor care se impun pentru finalizarea negocierilor colective de la Administraţia Naţională Apele Române”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici