Acţionari ai RBS dau în judecată banca pentru 2,4 mld. lire, pierdute în urma crizei financiare

Un grup de acţionari ai Royal Bank of Scotland (RBS) dau în judecată banca pentru recuperarea a cel puţin 2,4 miliarde lire sterline (3,8 miliarde dolari) pierdute prin achiziţia de acţiuni ale instituţiei financiare cu puţin timp înainte de criza financiară internaţională declanşată în 2008.

155 afișări
Imaginea articolului Acţionari ai RBS dau în judecată banca pentru 2,4 mld. lire, pierdute în urma crizei financiare

Acţionari ai RBS dau în judecată banca pentru 2,4 mld. lire, pierdute în urma crizei financiare (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Plângerea este susţinută de 7.400 de investitori, între care organizaţii de caritate şi biserici, iar numărul acestora ar putea creşte, a declarat Mike Neill, care coordonează acţiunea juridică.

O sursă apropiată situaţiei a declarat că firma de avocatură Bird&Bird va trimite luni o scrisoare băncii, în numele acţionarilor care au participat la o emisiune de titluri în 2008.

Un reprezentant al RBS a negat că banca ar fi primit vreo scrisoare sau o citaţie.

Plângerea a fost formulată împotriva băncii şi a unor foşti directori, între care Fred Goodwin, director executiv al RBS înainte ca instituţia să fie salvată de statul britanic, a arătat Neill.

Procesul se referă la o emisiune de drepturi efectuată de RBS în 2008, la preţul de 200 de pence pe acţiune. În cadrul operaţiunii au fost oferite 11 acţiuni pentru 18 deţinute, iar oferta de circa 12 miliarde de lire sterline a avut loc în iunie 2008.

Ulterior, criza financiară s-a agravat, iar RBS a lansat în octombrie o nouă majorare de capital, de 20 de miliarde de lire sterline, oferind acţiuni la preţul de 65,5 pence pe unitate, operaţiunea fiind susţinută de guvernul britanic, care a devenit acţionar majoritar.

Acţiunile RBS sunt tranzacţionate în prezent la preţul de circa 26 de pence pe unitate, iar guvernul de la Londra deţine circa 80% dintre acestea.

Grupul de acţionari reclamanţi susţine că informaţiile din prospectul de emisiune au fost înşelătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici