Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat contractul cu Franklin Templeton

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat miercuri forma finală a contractului de administrare cu Franklin Templeton Investment şi l-au mandat pe preşedintele Comisiei de Selecţie, Enache Jiru, să semneze contractul cu firma americană.

38 afișări
Imaginea articolului Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat contractul cu Franklin Templeton

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat contractul cu Franklin Templeton (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernul a mandatat la finele lunii ianuarie reprezentanţii statului la Fondul Proprietatea să împuternicească la următoarea AGA persoanele care vor semna forma finală a contractului cu Franklin Templeton Investments pentru administrarea Fondului. La acea dată, ministrul Finanţelor arăta că acţionarii îl vor mandata pentru semnarea contractului pe preşedintele Comisiei de selecţie a administratorului.

Compania Franklin Templeton Investments management (Londra) a câştigat licitaţia pentru administrarea Fondului Proprietatea la începutul lunii iunie, având o ofertă mai bună decât a concurentului din etapa finală, Morgan Stanley Investment Management. Compania americană a prelungit cu şase luni, până pe 9 iunie 2010, valabilitatea ofertei finale pentru administrarea FP, care expira la 6 decembrie.

Preşedintele comisiei de selecţie a Fondului Proprietea, Enache Jiru, a renunţat, la începutul lunii octombrie a anului trecut, la împuternicirea acordată de acţionarii Fondului Proprietatea de a semna contractul de administrare cu Franklin Templeton Investment, motivând că decizia AGA intră în contradicţie cu mandatul primit de la Guvern.

În septembrie, Ministerul Finanţelor Publice a fost mandatat de Guvern să aprobe contractul cu Franklin Templeton Investment, dar cu menţiunea ca anumite clauze din contract să fie renegociate şi supuse aprobării ulterioare a Guvernului. Finanţele au anunţat însă condiţiile cerute de Guvern după ce au dat votul de aprobare a contractului de administrare în forma iniţială.

Ulterior, Finanţele au respins, în noiembrie, mandatarea lui Mark Meyer pentru semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton. Mandatarea lui Mark Meyer a fost propusă de un acţionar privat care deţine peste 5% din titluri, a declarat Lulache în luna octombrie.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Obiectivul fondului este obţinerea de profit pentru acţionarii săi, prin administrarea judicioasă de active. Fondul Proprietatea are în portofoliu 88 de societăţi comerciale. Acţionarii Fondului sunt Ministerul Finanţelor, cu 59,83% din capitalul social, 75 de persoane juridice - 9,86% şi 3.123 de persoane fizice - 30,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici