Acţiunile europene au închis în scădere puternică, Wall Street coboară cu 1,7%. Datele de pe piaţa muncii din SUA au alimentat îngrijorările investitorilor

Indicii bursieri europeni şi-au accentuat scăderea în a doua parte a şedinţei bursiere de vineri, iar cotaţiile de pe Wall Street au debutat cu declinuri puternice, după ce datele de pe piaţa muncii din SUA au alimentat îngrijorările investitorilor privind soliditatea economiei americane.

310 afișări
Imaginea articolului Acţiunile europene au închis în scădere puternică, Wall Street coboară cu 1,7%. Datele de pe piaţa muncii din SUA au alimentat îngrijorările investitorilor

Acţiunile europene au închis în scădere puternică, Wall Street coboară cu 1,7%. Datele de pe piaţa muncii din SUA au alimentat îngrijorările investitorilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de vineri în scădere cu peste 1%, după date privind stagnarea pieţei americane a muncii în august, care amplifică temerile legate de soliditatea economiei Statelor Unite.

Indicele Dow Jones a coborât cu 1,6%, Standard & Poor's 500 cu 1,67%, iar Nasdaq cu 1,71%.

Stagnarea pieţei muncii a fost determinată de scăderea încrederii în economie, companiile fiind reticente să facă angajări, iar situaţia menţine presiunile asupra Rezervei Federale pentru a lua noi măsuri de stimulare.

Acţiunile europene au încheiat şedinţa de vineri în scădere puternică şi au pus capăt seriei de patru zile de creşteri.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborât cu 2,5%.

Cele mai afectate au fost titlurile unor grupuri industriale, precum ABB, care au pierdut 4,6%, şi EADS, cu 3,8%.

În sectorul bancar, acţiunile Societe Generale au scăzut cu 6,7%, iar Barclays cu 4,9%.

"Ce se întâmplă pe piaţă seamănă cu ia banii şi fugi. Vedem investitori care vând acţiuni şi investesc în plasamente sigure, precum aurul şi francul elveţian. Managerii de fonduri trebuie să îşi protejeze portofoliile", a declarat Fabrice Couste, director la CMC Markets în Franţa.

Pe alte pieţe, indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 2,34%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,36% şi CAC 40 al bursei din Paris cu 3,59%.

Piaţa americană a muncii a stagnat în august, după ce scăderea încrederii în economia Statelor Unite a descurajat companiile să facă angajări, menţinând presiunile asupra Rezervei Federale (Fed) de a lua noi măsuri monetare de stimulare.

Datele din iulie şi iulie privind piaţa muncii, excluzând agricultura, au fost revizuite în scădere cu 58.000 de posturi. În pofida stagnării din august, rata şomajului s-a menţinut la 9,1%.

Datele scot în evidenţă fragilitatea economiei, dar nu vor fi văzute drept un semnal de recesiune, având în vedere că nu a avut loc o creştere semnificativă a concedierilor, informează Ziarul Financiar.

Preşedintele american Barack Obama urmează să prezinte joia viitoare un nou plan de încurajare a creării de locuri de muncă.

În sectorul privat, numărul de locuri de muncă a crescut cu numai 17.000, după un avans cu 156.000 de posturi în iulie. În sectorul de stat, numărul de locuri de muncă s-a redus pentru a zecea lună consecutiv, cu 17.000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici