Acţiunile HSBC scad la bursa din Hong Kong la cel mai redus nivel din 1995, după apariţia documentele FinCEN

  • Acţiunile HSBC şi Standard Chartered listate la bursa din Hong Kong au scăzut luni după ce mass-media a raportat că băncile respectiva, alături de alte instituţii financiare, au transferat sume mari de bani din fonduri presupuse ilicite timp de aproape două decenii, anunţă Reuters.
  • Rapoartele mass-media s-au bazat pe documente privind activităţi suspecte (SAR) emise de Financial Crimes Enforcement Network (FinCen) al Departamentului Trezoreriei SUA. Dosarele FinCEN conţin 2.657 de documente dezvăluite, dintre care 2.100 conţin informaţii despre activităţi suspecte.
  • Rapoartele despre activităţi financiare suspecte nu sunt dovezi ale unor infracţiuni, băncile le trimit autorităţilor dacă suspectează activităţi incorecte ale clienţilor. Băncile cunosc identităţile clienţilor, astfel că nu este suficient să fie transmise rapoarte privind activităţi suspecte, dar să permită în continuare transferul de fonduri suspecte, în aşteptarea intervenţiei autorităţilor.
320 afișări
Imaginea articolului Acţiunile HSBC scad la bursa din Hong Kong la cel mai redus nivel din 1995, după apariţia documentele FinCEN

Acţiunile HSBC scad la bursa din Hong Kong la cel mai redus nivel din 1995, după apariţia documentele FinCEN

Acţiunile HSBC din Hong Kong au scăzut cu 4,4%, până la 29,60 dolari HK luni dimineaţă, cea mai mică valoare din mai 1995, în timp ce titlurile StanChart a scăzut cu3,8% până la 35,80 dolari HK, cea mai mică valoare din 25 mai anul acesta.

Indicele Hang Seng a scăzut cu 0,4%.

HSBC şi Standard Chartered, dar şi alte bănci de anvergură globală au plătit amenzi de miliarde de dolari în ultimii ani pentru încălcarea sancţiunilor SUA împotriva Iranului şi a normelor împotriva spălării banilor.

Fişierele ajunse în media conţin informaţii despre tranzacţii în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, între 1999 şi 2017, care au fost semnalate de către departamentele de conformitate internă ale instituţiilor financiare ca fiind suspecte.

ICIJ a raportat că documentele reprezintă o mică parte din rapoartele depuse la FinCEN.

HSBC şi StanChart s-au numărat printre cele cinci bănci care au apărut cel mai des în documente, a anunţat ICIJ.

află în spatele tranzacţiilor mari, a spus acesta.

Într-o declaraţie adresată Reuters duminică, HSBC a declarat că „toate informaţiile furnizate de ICIJ sunt istorice”. Banca a declarat că din 2012, a început proces de mai mulţi ani pentru a-şi revizui capacitatea de a combate infracţiunile financiare în peste 60 de jurisdicţii.

StanChart a declarat: „Ne asumăm responsabilitatea de a combate criminalitatea financiară extrem de serios şi am investit substanţial în programele noastre de conformitate”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici