Actualul deceniu - cel mai periculos pentru economia mondială din perioada 1950-2050. Care sunt motivele

Actualul deceniu va fi cel mai periculos pentru economia mondială din perioada 1950-2050, întrucât ţările emergente şi cele dezvoltate trec prin transformări radicale, pentru a se adapta la o poziţie dominantă a Asiei, consideră Anil Gupta, profesor de strategie la University of Maryland.

901 afișări
Imaginea articolului Actualul deceniu - cel mai periculos pentru economia mondială din perioada 1950-2050. Care sunt motivele

Actualul deceniu - cel mai periculos pentru economia mondială din perioada 1950-2050. Care sunt motivele (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Văd acest deceniu ca deceniul de curbură. Economiile dezvoltate reprezintă încă 70% din PIB mondial, dar până în 2020 vor fi mai puţin de 50%. După 2020, problemele cronice ale economiilor dezvoltate vor avea implicaţii mai puţin serioase pentru economia globală. Până în 2025, PIB al Asiei va fi mai mare decât cel al SUA şi Europa la un loc, în timp ce impactul global al oricăror turbulenţe va fi mai mic", a declarat Gupta pentru postul de televiziune CNBC.

În SUA şi Europa vor fi necesare ajustări semnificative pentru adaptare, la fel şi în marile economii emergente.

Această viziune este împărtăşită de şeful diviziei pentru strategie macro şi de investiţii la HSBC Global Asset Management, Philip Poole.

"Lumea se va muta din ce în ce mai mult către Est şi se va îndepărta de Vest şi economiile avansate, în timp ce importanţa acestora va continua să scadă", a spus el.

În contextul crizei datoriilor suverane din zona euro, a şomajului şi creşterii economice lente din SUA, există argumentele pentru a afirma că "lumea dezvoltată" se află într-o perioadă prelungită de difcultăţi economice, notează CNBC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici