ACUE: Preţul gazelor creşte cu 5,6% din 10 ianuarie, din cauza majorării costurilor de achiziţie

Majorarea costurilor de achiziţie a gazelor a determinat o creştere medie de aproximativ 5,6% a preţului final al gazelor pentru populaţie, se arată într-un comunicat transmis marţi de Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE.

233 afișări
Imaginea articolului ACUE: Preţul gazelor creşte cu 5,6% din 10 ianuarie, din cauza majorării costurilor de achiziţie

ACUE: Preţul gazelor creşte cu 5,6% din 10 ianuarie, din cauza majorării costurilor de achiziţie

„Ca urmare a creşterii costului de achiziţie a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea preţului final al gazelor naturale pentru populaţie în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creştere variază de la un furnizor la altul”, menţionează ACUE.

Reprezentanţii federaţiei reamintesc că, începând cu 1 aprilie 2017, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă. ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - analizează periodic evoluţia preţului gazelor achiziţionate de furnizori, având obligaţia de a ajusta valoarea de transfer către consumatorii casnici, conform legislaţiei în vigoare.

„Subliniem că această ajustare de preţ a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziţie a gazelor din producţia internă, tariful de distribuţie şi marja de furnizare rămânând neschimbate”, precizează ACUE.

Înfiinţată în luna mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici