Acuzaţii de incompatibilitate: Patronatele din CES îi cer preşedintelui instituţiei, Iacob Baciu, să-şi clarifice situaţia juridică

Partea patronală din Consiliul Economic şi Social (CES - care reuneşte principalele confederaţii de patronate, sindicate şi ONG) îi solicită preşedintelui instituţiei, Iacob Baciu - liderul Confederaţiei Sindicatelor Democratice -, să-şi clarifice situaţia juridică, acuzându-l de incompatibilitate.

774 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii de incompatibilitate: Patronatele din CES îi cer preşedintelui instituţiei, Iacob Baciu, să-şi clarifice situaţia juridică

Acuzaţii de incompatibilitate: Patronatele din CES îi cer preşedintelui instituţiei, Iacob Baciu, să-şi clarifice situaţia juridică

„În consens, reprezentanţii confederaţiilor patronale reprezentative care alcătuiesc partea patronală din CES, în acord cu conducerile confederaţiilor care i-au desemnat, vă solicităm următoarele:
1. Introducerea în regim de urgenţă pe Ordinea de zi a şedinţei Plenului CES din data de 12.12.2017 a unui punct distinct în care dumneavoastră, domnule preşedinte Iacob Baciu, să prezentaţi Plenului CES situaţia juridică în care vă aflaţi.
2. Să prezentaţi şi să puneţi la dispoziţia Plenului CES corespondenţa ANI”, se arată într-un document obţinut de MEDIAFAX. Documentul, transmis preşedintelui CES, este semnat de confederaţiile patronale UGIR, PNR, CNPR, CNIPMMR, CONCORDIA şi CONPIROM.

În anul 2010, liderul CSDR, Iacob Baciu, fost vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a fost reclamat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru conflict de interese, după ce - în calitate de administrator al SC Sind România, societate a confederaţiilor sindicale - a încheiat cu CAS-urile judeţene contracte de servicii medicale în valoare de aproape 7,5 milioane de lei. „În urma evaluărilor începute în 29 decembrie 2010, ANI a constatat încălcarea de către Iacob Baciu, fost vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, precum şi încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor”, se arăta într-un comunicat al instituţiei, transmis în luna martie 2012.

Între timp, au avut loc o serie de procese prin care Iacob Baciu a contestat decizia ANI, dar în octombrie 2017 instanţa i-a respins şi contestarea făcută pe ultima cale de atac. Astfel că, în prezent, partea patronală din CES îl consideră incompatibil cu funcţia de preşedinte al instituţiei şi îi cere să-şi clarifice „situaţia juridică”.

Contactat luni de MEDIAFAX, Iacob Baciu a declarat: „Sigur că vom discuta această situaţie în Plenul CES, pentru că eu nu mă consider incompatibil cu această funcţie. Am fost declarat incompatibil cu o altă funcţie, dar asta a fost în 2011 şi atunci mi-am dat demisia de acolo; azi nu mai comentez situaţia de atunci. Ce pot să spun acum - Consiliul Economic şi Social este o instituţie cu rol consultativ pentru Parlament şi Guvern. Are rol consultativ, deci preşedintele nu are o funcţie publică sau o demnitate publică, în sensul Legii ANI. Legea ANI nu se referă la poziţiile de preşedinte sau de vicepreşedinte al CES. Cât despre ordinea de zi de mâine, aceasta este deja stabilită, poate că dezbaterea despre care vorbiţi va avea loc săptămâna viitoare, nu acum”.

Plenul CES se întruneşte în fiecare zi de marţi, la ora 13.00, iar pentru data de 12 decembrie are - potrivit site-ului instituţiei - următoarele puncte pe ordinea de zi:
1. Proiect de buget al Consiliului Economic şi Social pe anul 2018
2. Informare privind şedinţa BEx din data de 12.12.2017
3. Aprobarea procesului-verbal al şedinţei Plenului din data de 05.12.2017
4. Avizarea unor proiecte de acte normative.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici