Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor: Interesele politice s-au amestecat în problema pestei porcine africane

Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), a susţinut, luni, că autorităţile au avut probleme în a gestiona situaţia privind pesta porcină africană (PPA), din cauza unui cumul de factori, printre care interesele politice şi lipsa de date a ANSVSA.

281 afișări
Imaginea articolului Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor: Interesele politice s-au amestecat în problema pestei porcine africane

Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor: Interesele politice s-au amestecat în problema pestei porcine africane

„Din păcate, interesele politice s-au amestecat în problema pestei porcine africane. Este adevărat că pesta porcină este mortală pentru animale, dar pe noi, oamenii, nu ne afectează. Uneori, îmi vine să sparg televizorul, atunci când se spun lucruri care induc oamenii în eroare. Cu câteva măsuri se poate rezolva problema. Ce nu a recunoscut nimeni? Ca şi la populaţie, dacă vă întreb astăzi câţi locuitori are România, o să primim nu ştiu câte cifre. Nimeni nu ştie cifra exactă a populaţiei din România. La fel s-a întâmplat şi la porci”, a declarat Adrian Rădulescu, la conferinţa organizată de Ziarul Financiar - „Agricultura, sol fertil pentru dezvoltarea economică a României”.

Astfel, dintr-o statistică a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), anterioară declanşării situaţiei cu PPA, fermierii ştiau că populaţia deţine aproximativ 800.000 de porci. „Ne-am trezit acum că avem cam 2 milioane de porci. Nu ne ieşea niciodată consumul”, a subliniat Rădulescu.

Reprezentantul fermierilor a susţinut că această diferenţă a fost cauzată de faptul că autorităţile nu au ştiut cum să îi inventarieze, respectiv să le aplice crotali, şi nu au spus foarte clar că sunt despăgubiţi. „Fiecare a înţeles că trebuie să-şi rezolve problema şi trebuie să înţelegem omeneşte: trăiesc din activitatea asta. Să luăm realitatea aşa cum este”, a adăugat Rădulescu.

Preşedintele AFR a menţionat că, în aceste condiţii, ANSVSA nu a ştiut ce să facă. „Şi nu-i acuz. De fapt, viaţa a demonstrat ce se întâmplă, cum se întâmplă. Am făcut constatări cum se duce pesta porcină. Am auzit fel şi fel de lucruri: ţânţari, muşte, coţofene, şacali, ce vreţi de pe pământul ăsta, însă numai realitatea nu era”, a detaliat Adrian Rădulescu.

În România, se consumă în jur de 11 milioane de porci pe an, dintre care 4,4 milioane sunt în fermele industriale, iar restul provin din import, conform datelor AFR.

Reprezentantul fermierilor a adăugat că există situaţii „horror”, precum cele din China, unde, pentru a scăpa de PPA, autorităţile sapă gropi adânci de 8 sau 10 metri, descarcă porcii vii din camioane, după care „aruncă pământ peste ei, îi îngroapă de vii”.

PPA era semnalată în 240 de localităţi din 13 judeţe, cu 980 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale, potrivit celor mai recente date ale ANSVSA, cele de la 4 octombrie. De asemenea, PPA a fost depistată la 80 de mistreţi, iar în total au fost eliminaţi 343.662 de porci afectaţi de boală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici