Adrian Vasilescu, BNR: Ce-i în PIB şi ce ajunge în buzunare

De ani buni, practic din 2011, avem creştere economică plus. Rata anuală a inflaţiei e în jur de 1% iar creditul de consum ia avans, deşi cu frâna de mână trasă. Activitatea bancară se mişcă şi ea… nu numai către poziţiile dominante ale economiei, ci şi spre populaţie. Dar marea masă a populaţiei constată că, din ceea ce se realizează, gustă cu linguriţa.

427 afișări
Imaginea articolului Adrian Vasilescu, BNR: Ce-i în PIB şi ce ajunge în buzunare

Adrian Vasilescu, BNR: Ce-i în PIB şi ce ajunge în buzunare (Imagine: Shutterstock)

Adevărul este că, în general, când creşte PIB-ul nu cresc concomitent şi sumele de bani din buzunare. Banii disponibili. Vor mai trece ani, iar, până atunci, stilul de viaţă de zi cu zi îi va obliga pe cei mai mulţi să-şi restrângă drastic cheltuielile. O schimbare a stilului de viaţă nu va veni numai de la un PIB cu plus. Va fi nevoie şi de o nouă tablă de valori, care să pună într-o altă ecuaţie, mai apropiată de cerinţele eficienţei, proprietatea, munca, producţia, venitul şi consumul. Într-un cadru economic pe care numai o piaţă funcţională consolidată îl poate asigura.

Drumul către această nouă tablă de valori a început cu macrostabilizarea. Ca să fie aduse în limite adecvate inflaţia, banii, cursul valutar, deficitele, împrumutul public, dobânzile. Acum, după ani îndelungaţi de strădanii, sunt îndeplinite nu doar cele cinci criterii de convergenţă nominală pentru euroaria, ci şi cele din tabloul de bord european. Normal era însă ca, imediat, să avanseze şi microstabilizarea: oxigenarea companiilor care suflă greu. Cu deosebire cele de stat.

Citeşte mai multe despre efectele creşterii PIB pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici