Adrian Vasilescu, BNR: Cum citim mişcarea preţurilor

Statisticienii măsoară, lună de lună, dinamica inflaţiei. Acum câteva zile, ne-au fost comunicate ratele mişcării preţurilor din anul trecut. Rata lunară din decembrie: 0,33 la sută. Rata pe 12 luni, din decembrie 2012 până în decembrie 2013: 1,55 la sută. Rata medie anuală, măsurând ultimele 12 luni raportate la 12 luni precedente: 4 la sută. Mişcări în general calme.

568 afișări
Imaginea articolului Adrian Vasilescu, BNR: Cum citim mişcarea preţurilor

Adrian Vasilescu, BNR: Cum citim mişcarea preţurilor (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Inflaţia sălbatică e deja trecut. E istorie. În 2014 vom avea  de-a face doar cu o inflaţie în bună parte domesticită. Este cert, acum, că inflaţia în 2013 a avut cea mai calmă mişcare de preţuri din istoria postdecembristă. Stimulate de acest nivel scăzut al dinamicii preţurilor, speranţele merg mai departe. Împreju­rările actuale încurajează proiecţii, cel puţin pentru primele şase luni din acest an, sub cota de 1,55 la sută.

Desigur, corecţiile de preţuri nu vor putea fi evitate nici în 2014. Unele cu scop terapeutic: ca să nu ne năpădească iar inflaţia ascunsă. Cărora li se vor adăuga corecţiile determinate de măsuri fiscale, de condiţii naturale, de efecte statistice şi de preţurile internaţionale. Ceea ce nu înseamnă însă că preţurile trebuie să fie corectate… de dragul corecţiilor. Şi nici pentru a acoperi munca rău organizată.

Din noiembrie 1990, de când inflaţia a început să fie riguros calculată şi în România, ea a devenit treptat o temă de larg interes public. De fapt, interesul pentru dinamica inflaţiei, lună de lună şi la fiecare 12 luni, a evadat din birourile guvernamentale sau bancare, din institutele de cercetări şi din universităţi, coborând în stradă.

Citeşte mai multe despre evoluţia preţurilor pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici