Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu: BNR este obligată să intervină în piaţa valutară dacă există excese

Banca Naţională a României (BNR) nu numai că are voie, dar este obligată să intervină în piaţa valutară când constată că există un exces de apreciere sau de depreciere a cursului, a declarat, duminică, Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

296 afișări
Imaginea articolului Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu: BNR este obligată să intervină în piaţa valutară dacă există excese

Adrian Vasilescu: BNR este obligată să intervină în piaţa valutară dacă există excese

"Banca naţională are o rezervă valutară importantă. Rezerva cu aurul a atins 40 miliarde de euro, este imensă această rezervă. (…) Pe piaţa valutară sunt vorbe… zvonuri, că Banca naţională, care oficial nu are voie să intervină, a intervenit neoficial. Asta este o chestiune care a circulat toată luna noiembrie şi este un neadevăr imens. În primul rând, Banca Naţională nu numai că are voie să intervină oficial, este obligată să intervină când se constată pe piaţă exces de depreciere sau exces de apreciere. E obligată să intervină. Această rezervă pe care o are o adună numai pentru a interveni. Este important să o ai pentru că pe piaţa valutară se mai fac şi speculaţii, se mai fac presiuni asupra leului, este nevoie (uneori) de intervenţie", a declarat Adrian Vasilescu, duminică, la Digi 24.

El a precizat că este imposibil să nu existe depreciere a cursului valutar în condiţiile în care avem o deteriorare a balanţei comerciale. Vasilescu a mai spus că este greu de crezut faptul că o criză ca cea din 2008 va veni prea curând.

"Din mai multe motive. În primul rând că din America nu se anunţă o criză, iar din 1907 şi până acum, toate crizele au venit din America. Nici economia Chinei nu a ajuns încă la puterea de a arunca lumea în criză. Până acum crizele vin numai din America, iar o criză deobicei se petrece de două ori, de cel mult trei ori într-un secol. Mulţi comentatori confundă criza cu recesiunea. Dacă astă-vară discuţiile despre recesiune erau foarte puternice, mai ales că Germania intrase în scădere de comenzi mai ales în timpul verii, iată că după venirea toamnei discuţiile despre recesiune s-au mai potolit. Unii spun că nu va mai fi recesiune în 2020, va fi poate în 2021. Recesiunile sunt mai dese decât crizele. Dacă o criză se petrece de 2 - 3 ori pe secol, o recesiune vine de până la 15 ori într-un secol. Recesiunile sunt frecvente pentru că mai au şi economiile nevoie de odihnă, obosesc şi se mai odihnesc într-o recesiune", a precizat consultantul de la BNR.

Consilierul guvernatorului BNR a mai explicat că România are un PIB cu viteza bună de creştere, nu maximă cum se spune, dar că avansul nu este sustenabil.

"Nu toţi banii care se creează într-o creştere economică nesustenabilă mai ajung şi în buzunarele noastre", a conchis Vasilescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici