Afacerile din industrie au crescut cu 2,7% în primele şapte luni; comenzile, în urcare cu 3,9%

Afacerile din industrie au crescut în primele şapte luni cu 2,7% pe ansamblu, susţinute de industria prelucrătoare, care a avansat cu 2,8%, iar comenzile noi din industria prelucrătoare au fost în urcare cu 3,9%, datorită în principal industriei bunurilor de folosinţă îndelungată, potrivit INS.

121 afișări
Imaginea articolului Afacerile din industrie au crescut cu 2,7% în primele şapte luni; comenzile, în urcare cu 3,9%

Afacerile din industrie au crescut cu 2,7% în primele şapte luni; comenzile, în urcare cu 3,9% (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Afacerile din industria extractivă au scăzut cu 2%.

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (7,8%), a bunurilor de folosinţă îndelungată (5,7%), cea a bunurilor intermediare (4,7%) şi industria bunurilor de uz curent (1,5%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în industria energetică, cu 19,3%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut pe ansamblu cu 3,9% în primele şapte luni, datorită avansului în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (20,4%), industria bunurilor intermediare (5,4%), a bunurilor de capital (2,8%) şi a bunurilor de uz curent (1,1%).

În iulie, afacerile din industrie au fost mai mari cu 2,2% decât în iunie, cu o creştere de 2,8% în industria prelucrătoare, pe când industria extractivă a consemnat o scădere cu 17,3%.

Creşteri s-au înregistrat în industria energetică (12,4%), cea a bunurilor de uz curent (6,8%) şi industria bunurilor intermediare (0,8%). În schimb, scăderi au înregistrat industria bunurilor de capital (-1,7%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,2%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut pe total, piaţă externă şi internă, cu 1,8% faţă de iunie, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (4,3%) şi industria bunurilor de capital (3,8%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a avut un recul de 4%, iar cea a bunurilor intermediare de 1,2%.

Faţă de iulie anul trecut, afacerile din industrie au urcat cu 6,4%, ca urmare a creşterilor din industria prelucrătoare (6,9%). Industria extractivă a scăzut însă cu 11,5%.

Industria bunurilor de capital a avut un avans de 11,9%, a bunurilor de folosinţă îndelungată de 9,4%, a bunurilor de uz curent de 6,7%, iar cea a bunurilor intermediare de 4,8%. Industria energetică a scăzut cu 6,9%.

Comenzile din industria prelucrătoare au consemnat o creştere cu 13,3% faţă de iulie 2014, susţinute de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+24,7%), industria bunurilor de capital (+21,6%), a bunurilor de uz curent (+4,7%) şi a bunurilor intermediare (+3,9%).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici