AFP: Europa şi China au prea mult de pierdut de pe urma unui război comercial

Litigiile comerciale dintre UE şi China s-au intensificat în ultima perioadă, vizând de la echipamente de telecomunicaţie şi până la panouri solare, însă unii experţi nu cred în declanşarea unui adevărat razboi comercial.

750 afișări
Imaginea articolului AFP: Europa şi China au prea mult de pierdut de pe urma unui război comercial

AFP: Europa şi China au prea mult de pierdut de pe urma unui război comercial

Un asemenea conflict între cei doi cei mai parteneri comerciali din lume ar fi dezastruos pentru economiile europene şi chineză, avertizează unii experţi, subliniind că Bruxelles-ul şi Beijingul au nevoie unul de celălalt.

Potrivit unor analişti, intensificarea tensiunilor ar putea pur şi simplu să reflecte faptul că UE şi China resimt impactul unei puternice scăderi economice.

China a înregistrat anul trecut cel mai scăzut nivel de creştere din ultimii 13 ani, în timp ce UE, afectată de criza datoriei şi creşterea nivelului şomajului, se află în mod oficial în recesiune.

"Cred că faptul că UE se află într-o spirală de creştere negativă nu poate să fie disociat de diferendele sale cu China", a declarat Sergio Marchi, de la grupul Marchi, un fost ministru canadian pentru Comerţ Extern şi ambasador la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

"În contextul în care dispar locuri de muncă, liderii europeni vor să arate electoratului lor că sunt fermi faţă de provocările pe care le reprezintă China", apreciază el.

Ministrul francez pentru Redresare Productivă Arnaud Montebourg a fost unul dintre oficialii cei mai hotărâţi, denunţând în mai multe rânduri "naivitatea" europenilor faţă de partenerii lor chinezi.

"UE trebuie să fie atentă să nu meargă prea departe. China înţelege politica, dar nu îi place să fie criticată în mod public, mai ales dacă riscă să piardă imagine. Dacă decide să riposteze, UE ar putea să facă faţă unui scenariu de tip pierdere-pierdere", avertizează Marchi.

Beijingul i-a avertizat pe europeni. "Noi sperăm că UE nu va adopta măsuri care să dăuneze ambelor părţi", a declarat Shen Danyang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului. China este pregătită să îşi "apere drepturile şi interesele legitime", în acord cu reglementările OMC şi propriile legi.

În cazul unui război comercial, "principalii perdanţi vor fi cu siguranţă UE, industria europeană şi consumatorii europeni", apreciază Zhang Hanlin, un profesor la Universitatea pentru Afaceri şi Economie Internaţională din Beijing.

Comerţul bilateral a atins 546 de miliarde de dolari în 2012, însă deficitul comercial al UE faţă de China nu a încetat să se adâncească, depăşind 122 de miliarde.

Bruxelles-ul a avut grijă să precizeze că decizia adoptată săptămâna aceasta de a lansa o anchetă antidumping cu privire la echipamente de telecomunicaţie chineze reprezintă "o decizie de principiu" şi că uşa negocierilor pentru o soluţie amiabilă este deschisă în continuare.

- Beijingul se teme de izolare

Diferendele sino-europene au loc în contextul în care Beijingul se teme să nu fie izolat pe scena comerţului mondial.

El nu ignoră faptul că principalii săi parteneri sunt angajaţi în proiecte agresive de liber schimb. În timp ce UE se pregăteşte să deschidă negocieri de liber schimb cu Statele Unite, Canada şi Japonia, Washingtonul a demarat negocieri pentru un Parteneriat Trans-Pacific (TPP), care are ca scop crearea celei mai vaste zone mondiale de liber schimb, cu aproximativ zece ţări riverane vastului ocean, dar fără China.

Lideri chinezi au profitat de o vizită recentă la Beijing a Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, pentru a "repune pe tapet" problema unui acord de liber schimb, potrivit unui oficial european.

Însă, a declarat acesta, europenii preferă pentru moment să negocieze un tratat bilateral de investiţii, în vederea căruia au fost lansate negocieri anul trecut, dar care bat pasul pe loc.

Un acord de liber schimb cu Beijingul poate să fie luat în calcul doar pe termen "mediu" sau "lung", a declarat acest oficial.

O dovadă că punţile nu sunt rupte este faptul că CE tocmai a autorizat o alianţă între grupurile suedez Volvo şi chinez Dongfeng în vederea formării unui număr unu mondial, urmat de grupul german Daimler.

Europenii sunt totodată departe de a avea o poziţie unanimă cu privire la sancţionarea chinezilor.

Astfel, în privinţa spinosului dosar cu privire la panourile solare, în cazul în care producătorii europeni sunt mai degrabă favorabili impunerii de taxe vamale, instalatorii se tem de o blocare a activităţilor lor, din cauza unei creşteri aşteptate a preţurilor.

"Nu există câştigători în diferendele comerciale', apreciază Louis Kuijs, economist la Royal Bank of Scotland, cu sediul la Hong Kong.

În acest context complex, eurodeputatul liberal britanic Sir Graham Watson a îndemnat "să nu se exagereze" riscurile unui conflict comercial. "Anchetele antidumping constituie o monedă curentă în comerţul internaţional. În urmă cu patru ani, ne disputam pe tema încălţămintei şi sutienelor", aminteşte el. El pariază pe faptul că, în pofida unor tensiuni trecătoare, "relaţiile Bruxelles-Beijing vor continua ca înainte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici