AFP: Remanierea Guvernului din România, în plină criză economică, stârneşte preocuparea analiştilor

Înlocuirea ministrului român de Finanţe cu o persoană aproape necunoscută, în plină criză economică şi într-o ţară ajutată de FMI, suscită preocuparea analiştilor.

80 afișări
Imaginea articolului AFP: Remanierea Guvernului din România, în plină criză economică, stârneşte preocuparea analiştilor

Noul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Sunt îngrijorat, pentru că înlocuitorul ministrului Finanţelor este un necunoscut. Dacă va trebui să înveţe acum funcţionarea ministerului, va fi o perioadă proastă. Nu se fac experimente în perioade de criză", declară Aurelian Dochia, fost consultant al Băncii Mondiale şi director al BRD/SG Corporate Finance.

Remanierea intervine după adoptarea unui plan de austeritate nepopular, dar considerat de Executiv "absolut necesar" pentru respectarea promisiunilor faţă de FMI şi Uniunea Europeană, notează AFP, precizând că Sebastian Vlădescu era în centrul discuţiilor cu cele două organisme internaţionale.

"Cine este Gheorghe Ialomiţianu?", se întreabă analistul politic Dan Tapalagă într-un editorial. "Această perioadă de criză necesită competenţe sigure în posturi-cheie ale Guvernului, nu aducerea unor persoane obscure din provincie", adaugă analistul, punând sub semnul întrebării voinţa preşedintelui Traian Băsescu de "modernizare a ţării".

"Observ o oarecare vulnerabilitate la domnul Ialomiţianu, care nu a avut experienţa negocierilor internaţionale", afirmă analistul Bogdan Baltazar, precizând totuşi că ar trebui să i se acorde o şansă. De altfel, Bogdan Baltazar consideră că fostul ministru al Finanţelor nu a obţinut rezultatele aşteptate.

Chiar dacă majoritatea analiştilor intervievaţi de AFP consideră că acordul României cu FMI nu va fi afectat pe termen scurt, există totuşi temeri în legătură cu credibilitatea României.

"Mă îngrijorează cum vor evalua pieţele internaţionale capacitatea Guvernului de a aplica măsurile prevăzute în acord", afirmă Dochia.

"Când există un acord cu FMI, este de preferat să fie limitată cât mai mult agitaţia politică", subliniază analistul David Oxley (Capital Economics).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici