Agenţi imobiliari: Pe piaţa rezidenţială se observă "un uşor optimism" al proprietarilor

Agenţii imobiliari spun că pe piaţa rezidenţială se observă "un uşor optimism" al proprietarilor, care se reflectă atât în numărul în creştere de oferte noi scoase la vânzare cât şi în preţuri, în unele cazuri peste cele ale locuinţelor aflate deja la tranzacţionare.

58 afișări
Imaginea articolului Agenţi imobiliari: Pe piaţa rezidenţială se observă "un uşor optimism" al proprietarilor

Agenţi imobiliari: Pe piaţa rezidenţială se observă "un uşor optimism" al proprietarilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În ultimele luni se observă un optimism în piaţă, ceea ce se reflectă în preţurile solicitate pentru locuinţele scoase la vânzare de la începutul anului, care sunt în unele cazuri mai ridicate decât ale celor ale ofertei deja existentă", a declarat într-o conferinţă de presă Dorel Niţă, coordonatorul proiectului Analize Imobiliare, lansat, miercuri de portalul imobiliare.ro.

Zona Unirii este unul din cazurile exemplificate de reprezentanţii portalului imobiliar, unde preţul cerut pentru ofertele adăugate în ultimele 30 de zile este mai mare decât cel al ofertelor existente în piaţă, cu circa 7% în cazul apartamentelor vechi.

Produsul lansat de imobiliare.ro va pune la dispoziţia firmelor care activează în domeniul imobiliar analize detaliate, care acoperă cele mai mari oraşe din ţară şi zonele acestora, pe piaţa apartamentelor vechi şi noi, împărţite în patru categorii, după numărul camerelor şi suprafaţă. Pentru fiecare din trei indicatori de bază - numărul de oferte, preţul total şi preţul pe metru pătrat - se calculează valoarea absolută şi variaţiile lunare şi anuale, la nivel de zonă, tip de tranzacţie şi categorie de proprietate.

Analizele vor fi realizate pe o bază de date de peste 1,5 milioane de oferte, care au fost active în piaţă începând cu 2008.

În urma analizelor prezentate pentru trei zone din Bucureşti, respectiv Unirii, 1 Mai şi Militari, s-au constat o serie de diferenţe importante în funcţie de locaţia locuinţelor, care potrivit reprezentanţilor imobiliare.ro nu pot fi surprinse doar printr-un indice, care reflectă un trend şi nu o valoare absolută.

"În toate cele trei zone analizate se constată o creştere a numărului de oferte noi intrate pe piaţă. De asemenea, sunt anumite categorii de locuinţe unde preţurile sunt mai ridicate decât vechile oferte. Se simte o euforie, dar nu putem spune dacă va fi de durată sau nu", a spus Iulian Niculae, reprezentantul agenţiei imobiliare Victoria Consult, unul din partenerii portalului pentru serviciul de analize.

El a arătat că în general diferenţa dintre preţul solicitat de proprietari şi cel de tranzacţionare este de 20-30%.

Lansat în ianuarie 2000, www.imobiliare.ro are peste 21.000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde una dintre cele mai mari baze de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici