Agentul guvernamental pentru CJUE: Putem evita o condamnare a României, dacă legea e adoptată de Parlament înainte de vacanţă

Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE, Horaţiu Radu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că România poate evita o condamnare la CJUE în cazul vehiculelor scoase din uz, dacă Parlamentul adoptă proiectul de lege aprobat, joi, în Guvern.

669 afișări
Imaginea articolului Agentul guvernamental pentru CJUE: Putem evita o condamnare a României, dacă legea e adoptată de Parlament înainte de vacanţă

Agentul guvernamental pentru CJUE: Putem evita o condamnare a României, dacă legea e adoptată de Parlament înainte de vacanţă (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Ieri (miercuri - n.r.) în şedinţa de Guvern a trecut un proiect de lege, iniţiat de Ministerul Mediului, de transpunere a Directivei privind vehiculele scoase din uz. Dacă proiectul va trece prin Parlament până începe vacanţa încă mai avem o şansă să evităm o condamnare a României", a precizat Horaţiu Radu, după ce Executivul european a anunţat, joi, că trimite România în faţa CJUE pentru netranspunerea legislaţiei privind vehiculele scoase din uz.

"Demontarea şi reciclarea vehiculelor vor deveni mai ecologice prin Directiva privind vehiculele scoase din uz, care interzice utilizarea anumitor substanţe periculoase în vehiculele introduse pe piaţă după 1 iulie 2003. Actul normativ revizuit prelungeşte o exceptare de la această interdicţie, şi anume utilizarea plumbului în anumite componente ale vehiculelor. Statele membre aveau obligaţia de a adopta actele cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformităţii cu directiva până la 22 august 2013. După ce a depăşit termenul respectiv, România a primit o scrisoare de punere în întârziere la 27 septembrie 2013, urmată de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la expirarea termenului, directiva încă nu a fost transpusă în legislaţia naţională, în ciuda eforturilor depuse de România. Prin urmare, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE în legătură cu România", se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Comisia Europeană precizează că Directiva privind vehiculele scoase din uz se înscrie într-un amplu demers de transformare a Europei într-o economie circulară în care deşeurile sunt valorificate, reutilizate sau reciclate în mod sistematic.

Ea vizează, în special, reducerea cantităţii de deşeuri produse în momentul scoaterii din uz a vehiculelor, limitarea utilizării de substanţe periculoase (cu precădere, plumb, mercur, cadmiu şi crom hexavalent) în procesul de fabricaţie şi mărirea cantităţii de materiale reciclate utilizate la fabricarea vehiculelor.

Directiva stabileşte, de asemenea, obiective ambiţioase în materie de valorificare şi de reciclare: cel mai târziu la 1 ianuarie 2015, rata de reutilizare şi valorificare ar trebui să fie, în cazul tuturor vehiculelor scoase din uz, de cel puţin 95 % din greutatea medie a vehiculului pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici