Ambasadorul SUA a vizitat centrala de la Cernavodă şi a lăudat competenţa specialiştilor români

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a vizitat joi centrala nucleară de la Cernavodă, se arată într-un comunicat remis vineri, diplomatul afirmând că înalta competenţă a specialiştilor români va face posibil ca România să ocupe un loc în topul tehnologiei nucleare.

286 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA a vizitat centrala de la Cernavodă şi a lăudat competenţa specialiştilor români

Mark Gitenstein (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gitenstein a vizitat centrala nucleară de la Cernavodă în cadrul unui seminar de două zile organizat de Serviciul Comercial al Ambasadei SUA în România.

Potrivit comunicatului, Gitenstein a fost însoţit de o delegaţie formată din reprezentanţii mai multor firme americane specializate în domeniul nuclear, precum Babcock and Wilcox, Curtiss-Wright Flow Control Company, GE Energy, Westinghouse şi ai firmei de avocatură Pillsbury-Winthrop-Shaw-Pittman, reprezentată local de Wolf-Theiss. Scopul vizitei l-a reprezentat identificarea de oportunităţi de colaborare între SN Nuclearelectrica SA şi specialiştii americani, atât pentru Unităţile 1 şi 2 aflate în operare, cât şi pentru Unităţile 3 şi 4.

"În timpul seminarului de două zile organizat de către Ambasada SUA în colaborare cu SN Nuclearelectrica SA, delegaţia americană a avut întâlniri cu reprezentanţii Guvernului României, dar şi cu cei ai autorităţilor şi companiilor din domeniu: Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, CNCAN, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, EnergoNuclear şi CITON. După evenimentele de la Fukushima, România a rămas ferm angajată să-şi continue programul nuclear, strategia energetică până în 2035 prevăzând generarea a 42% din necesarul intern din surse nucleare", se arată în comunicat.

Gitenstein a apreciat "rezultatele remarcabile obţinute de CNE Cernavodă care au clasat-o în ultimii trei ani în poziţii de top în rândul centralelor nucleare din lume", se arată în comunicat.

"În timp ce alte state europene îşi suspendă temporar sau îşi abandonează programele nucleare, România îşi păstrează angajamentul de a ocupa poziţia de top în ceea ce priveşte tehnologia nucleară. Înalta competenţă a specialiştilor români va face acest lucru posibil. Companiile americane reprezentate astăzi aici sunt implicate în toate aspectele industriei nucleare şi vin în România în calitate de parteneri pentru a realiza un schimb de experienţă cu profesioniştii români", a spus Gitenstein, citat în comunicat.

Ambasada menţionează că SN Nuclearelectrica SA are o bună experienţă de cooperare cu firmele din Statele Unite, în special cu General Electric, care a furnizat grupurile turbogeneratoare pentru Unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă şi care asigură întreţinerea anuală a unităţilor aflate în operare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici