ANAF a adus la buget venituri în creştere cu 6,5% în primul trimestru, deşi profiturile au scăzut

ANAF a colectat la bugetul de stat în primele trei luni ale anului venituri de 27 miliarde lei, în creştere cu 6,5%, peste dinamica prognozată a PIB în acest an, în principal ca rezultat al unor încasări mai mari la TVA şi impozit pe venit, deşi impozitul pe profit a scăzut cu 330 milioane de lei.

299 afișări
Imaginea articolului ANAF a adus la buget venituri în creştere cu 6,5% în primul trimestru, deşi profiturile au scăzut

ANAF a adus la buget venituri în creştere cu 6,5% în primul trimestru, deşi profiturile au scăzut

Taxa pe valoare adaugată rămâne principala sursă de venit, cu o creştere nominală de peste 1 miliard de lei, aproape 10%, de la 11,05 miliarde lei, la 12,1 miliarde lei, dinamica fiind superioară celei prognozate pentru valoarea adaugată brută din economie în acest an, de 6,1% nominal. Potrivit reprezentanţilor ANAF, încasările pe TVA s-au îmbunătăţit mai ales pe zona de comerţ intracomunitar.

Cea mai bună evoluţie în dinamică a fost înregistrată de impozitul pe venit, cu un plus de 600 milioane de lei (11,6%), unde încasările au totalizat 5,78 miliarde lei, comparativ cu 5,18 miliarde lei în primele trei luni de anul trecut. Rezultatul a fost influenţat parţial de reconstituirea salariilor la nivelul personalului bugetar, angajaţi care au beneficiat de două creşteri de venituri, în iunie şi decembrie, şi reprezintă mai mult de un sfert din total salariaţi.

Încasările din accize au avut o performanţă puţin peste aşteptări, în condiţiile în care se anticipa un supliment atât din majorările aplicate pe parcursul anului trecut sau la începutul acestui an, cât şi din cursul de schimb. De la începutul anului, accizele sunt calculate la un curs de 4,5223 lei/euro, anunţat pe 1 octombrie anul trecut de Banca Centrală Europeană (BCE), rata de schimb fiind cu 5,2% mai mare faţă de cea utilizată în 2012, de 4,3001 lei/euro.

Impozitul pe profit a tras în jos veniturile bugetare, aşa cum anticipa încă de anul trecut fostul ministru al Finanţelor Florin Georgescu. Fiscul a încasat în primele trei luni circa 3 miliarde de lei, cu 329,9 milioane lei (-10,19% nominal) mai puţin decât în 2012 (3,23 miliarde lei).

Georgescu atrăgea atenţia la finalul anului trecut că în ultimii ani s-a consemnat un număr ridicat firme care înregistrează pierdere netă. Această situaţie pune presiune pe veniturile bugetare, prin diminuarea impozitului pe profit datorat în anul curent, ca urmare a exercitării dreptului legal de deducere a pierderilor fiscale din ultimii cinci ani.

Conform bilanţurilor depuse pentru anul 2011, din 626.604 agenţi economici, un număr de 266.274 firme (42,5% din total) înregistrau pierdere netă de 45,13 miliarde de lei, respectiv 8,11%, raportat la PIB-ul anului 2011, de 556,7 miliarde lei.

Atât pierderile consecutive, cât şi acţiunile de control şi colectare ANAF, au determinat ca o serie de societăţi să fie identificate sau să treacă din raţiuni de oportunitate în zona de companii inactive. Declararea firmelor ca inactive se efectuează fie pentru că acestea nu depun declaraţii aferente obligaţiilor bugetare, fie pentru că Fiscul constată nereguli, precum lipsa de la sediu social, absenţa administratorilor, fiind vorba, de regulă, de firme fantomă.

Numărul firmelor declarate inactive din punct de vedere fiscal s-a dublat anul trecut, crescând de la 127.648 la 31 decembrie 2011 la 197.011 la 30 iunie 2012 şi la 255.894 la 31 decembrie 2012.

La finele lunii februarie a acestui an, numărul firmelor declarate inactive se ridica la 260.532, adică peste 40% din totalul firmelor care au depus bilanţuri contabile în urmă cu un an.

Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în primele două luni din 2013 au fost radiate 17.234 contribuabili, şi-au suspendat voluntar activitatea un număr de 4.640 persoane juridice/persoane fizice autorizate/intreprinderi familiale şi s-au înmatriculat 19.511 noi contribuabili. La data de 15 martie, ONRC consemnează un număr total de 1,343 milioane contribuabili persoane juridice, persoane fizice autorizate sau întreprinderi familiale înregistrate, din care 194.027 şi-au suspendat temporar activitatea.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul şedinţei USL, că există veşti proaste din punct de vedere al colectării impozitului pe profit după primul trimestru, nivelul fiind mai mic decât anul trecut, explicaţia ţinând de faptul că societăţile comerciale intră în insolvenţă, precizând că multe companii intră în insolvenţă pentru că nu au asigurat un flux de creditare şi nu reuşesc să facă faţă obligaţiilor.

Pe de altă parte, Ponta spune că o bună parte din firme aleg calea insolvenţei doar pentru a evita plata taxelor şi impozitelor şi a a acumula noi datorii bugetare, iar în Guvernul intenţionează să modifice legea insolvenţei.

Din bilanţurile depuse de companii pentru 2011 rezultă că 324.726 companii au capitalurile proprii mai mici decât jumatate din valoarea capitalului social, ceea ce face ca aceste firme să nu mai poată accesa credite bancare, fiind, de fapt, societăţi predispuse la dizolvare. Suma negativă a capitalurilor proprii totalizează, la nivelul anului 2011, 100,7 miliarde lei.

Conform aceloraşi date, volumul total al plăţilor restante către furnizori totalizau în 2011 circa 54,52 miliarde lei (10,4 % din PIB ), în creştere faţă de anii precedenţi.

Deşi sistemul bancar a raportat o pierdere netă cumulată de 2,1 miliarde lei, la nivelul impozitelor pe profit plătite de instituţiile de credit sumele totale au crescut de la an la an. În contul anului 2012, băncile comerciale au achitat la buget impozit pe profit de 368 de milioane lei, cu aproape 30% mai mult decât în 2011. O dinamică similară se observă şi în primul trimestru din acest an, când impozitele pe profit virate de bănci au însumat 135 de milioane lei, faţă de 105 milioane lei în trimestrul I 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici