ANAF discută cu brokerii o metodă de a accesa direct conturile clienţilor aflaţi în executare silită

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) discută cu societăţile de brokeraj şi CNVM o procedură prin care Fiscul să acceseze direct informaţiile privind portofoliile de acţiuni tranzacţionate pe piaţa de capital de către debitorii aflaţi în procedura de executare silită.

50 afișări
Imaginea articolului ANAF discută cu brokerii o metodă de a accesa direct conturile clienţilor aflaţi în executare silită

ANAF discută cu brokerii o metodă de a accesa direct conturile clienţilor aflaţi în executare silită

ANAF a prezentat reprezentanţilor pieţei de capital o schiţă de proiect de act normativ, potrivit căreia firmele de brokeraj ar trebui să comunice bilunar instituţiei situaţia conturilor deschise de clienţii acestora, care să cuprindă lista de acţiuni, numărul titlurilor, existenţa sau inexistenţa unui drept de gaj asupra lor, precum şi sumele de bani disponibile în contul clienţilor.

Fiscul a propus să fie transmise informaţii despre toţi clienţii, prin mijloace electronice, însă SSIF-urile au sugerat ca ANAF să aibă acces la situaţia clienţilor prin solicitare, întrucât portofoliile se pot schimba imediat după transmiterea raportului bilunar.

Totodată, există situaţii în care investitorii deţin acţiuni fără să mai aibă cont deschis la un SSIF, iar în acest caz brokerii propun ca ANAF să lucreze cu Depozitarul Central, care la rândul lui să comunice cu firmele de brokeraj. Astfel, instituţia va avea acces la întreg portofoliu.

După identificarea clienţilor, dacă sumele disponibile în conturi nu vor acoperi datoria către stat, ANAF va indica acţiunile care vor fi indisponibilizate şi ulterior valorificate pentru acoperirea creanţelor bugetare.

Propunerea ANAF este ca debitorul să aibă la dispoziţie 15 zile pentru contestare, iar după această perioadă, dacă nu achită restanţele, casa de brokeraj îi va valorifia titlurile în limita a 150% din valoarea creanţei.

De asemenea, ar putea fi stabilită o sumă limită la care ordinele de vânzare se pot da în piaţă, iar dacă creanţa clientului depăşeşte acel nivel lichidarea se va face printr-un ordin special de vânzare.

ANAF va colecta în următoarea perioadă propunerile SSIF-urilor pentru acest proiect, pentru a ulterior să elaboreze împreună cu brokerii şi CNVM un act normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici