ANALIŞTI: Reacţia euro şi a pieţelor financiare la votul din Grecia va fi limitată pe termen lung

Euro s-a depreciat, dar a atins doar minimul ultimei săptămâni, în urma votului negativ de la referendumul din Grecia care va avea pe termen lung un impact limitat pe pieţele financiare, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg.

3602 afișări
Imaginea articolului ANALIŞTI: Reacţia euro şi a pieţelor financiare la votul din Grecia va fi limitată pe termen lung

ANALIŞTI: Reacţia euro şi a pieţelor financiare la votul din Grecia va fi limitată pe termen lung (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Reacţia pieţei a fost până acum remarcabil de calmă. Majoritatea oamenilor stau deoparte şi aşteaptă să vadă cum răspund autorităţile europene", a declarat Callum Henderson, director pentru cercetări în domeniul valutar la Standard Chartered în Singapore.

Investitorii se aşteptau la o scădere puternică, potrivit analiştilor băncii Mizuho Bank din Tokyo.

Analiştii SMBC Nikko Securities consideră că votul din Grecia nu va avea un impact pe termen lung asupra pieţelor financiare.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61,28% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,72% pronunţându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parţiale.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au convocat pentru marţi un summit de urgenţă al liderilor europeni.

Euro a coborât luni, la Londra, cu 0,6%, la 1,1052 dolari pe unitate, iar pe pieţele asiatice declinul a atins 1,3%, cel mai redus nivel după 20 iunie.

"Grecia nu se va transforma într-o mare problemă. Nu este ca falimentul Lehman Brothers Holdings în 2008", a spus Hiroki Shimazu, economist la SMBC Nikko în Tokyo, adăugând că pe termen lung nu va avea impact asupra pieţelor financiare.

Premierul elen Alexi Tsipras a declarat că în urma votului masiv împotriva austerităţii reprezentanţii Greciei vor reveni luni la masa negocierilor. Ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis şi-a anunţat demisia, afirmând că prezenţa sa la discuţii ar afecta negocierile.

Pe pieţele asiatice, Nikkei Average al bursei din Tokyo a coborât cu 2,4%, Hang Seng, al bursei din Hong Kong cu 3,5%, iar Shanghai Composite este în urcare cu 1,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici