ANALIŞTI: Sidex Galaţi va fi scos la vânzare, dar va fi greu de cumpărat. Există riscul de a se închide

Angajamentul de a vinde Sidex Galaţi, asumat de ArcelorMittal pentru a cumpăra combinatul Ilva din Italia, presupune „în oglindă” cumpărarea unităţii gălăţene de către un investitor. Specialiştii consultaţi de MEDIAFAX consideră dificilă această vânzare şi spun că există chiar riscul închiderii.

7230 afișări
Imaginea articolului ANALIŞTI: Sidex Galaţi va fi scos la vânzare, dar va fi greu de cumpărat. Există riscul de a se închide

Sidex Galaţi va fi scos la vânzare, dar va fi greu de vândut, există riscul de a se închide

Potrivit unui comunicat transmis vineri de ArcelorMittal, combinatul gălăţean se află pe lista cu unităţi pe care compania ArcelorMittal este dispusă să le vândă pentru a nu încălca regulile legii concurenţei şi cele privind monopolul. „În cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziţia unităţii Ilva (Italia) - a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino (singura linie de zincare din Italia), ArcelorMittal Galaţi România, ArcelorMittal Skopje Macedonia, ArcelorMittal Ostrava Republica Cehă, ArcelorMittal Dudelange Luxemburg, Liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia”, se arată în comunicat.

Dar pentru ca unitatea din România (fostul Sidex Galaţi) să se vândă, este nevoie de un cumpărător, iar acesta este greu, dacă nu imposibil de identificat, spun specialiştii consultaţi de MEDIAFAX. „La un moment dat, a existat intenţia Voestalpine de a investi în siderurgia din România, cumpărase chiar un teren la Constanţa, dar asta a fost demult. Acum, practic este imposibil să identifici un cumpărător pentru Sidex, pentru că o astfel de decizie este extrem de complexă”, a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR) şi preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM). Potrivit liderului patronal, nici preluarea Sidex de către statul român nu ar fi o soluţie, „câtă vreme tocmai de aceea a fost privatizat, pentru că statul s-a dovedit a fi un prost manager”. Astfel că „pentru a se conforma regulilor europene de concurenţă, ArcelorMittal va trebui ori să vândă, ori să închidă combinatul de la Galaţi”, a mai spus Cristian Pârvan.

Un alt specialist - care doreşte să-şi păstreze anonimatul - consideră că nici nu ar avea de unde să apară un cumpărător pentru Sidex Galaţi, întrucât acesta nu ar avea „nici materii prime, nici piaţă de desfacere”. Mai mult, „preţurile sunt mărite artificial pe această piaţă, în condiţiile în care SUA tocmai a redus impozitele, deci este de aşteptat ca toţi posibilii investitori să se concentreze pe piaţa de peste Ocean”.

Pe de altă parte însă, mai multe surse citate de Reuters şi de Ziarul Financiar anunţau, la sfârşitul lunii martie, că giganţii siderurgici Metinvest (Ucraina) şi Marcegaglia (Italia) ar putea forma un joint-venture chiar pentru a cumpăra Sidex Galaţi. Faţă de această variantă, Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, are o reacţie fermă. „Dacă se aprobă tranzacţia asta, Galaţiul este în mare pericol să iasă din piaţă, iar statul român trebuie să pregătească o strategie. Desigur, statul nu se poate opune cumpărării, dar are destule pârghii pentru a pune piciorul în prag. De exemplu, am putea să naţionalăzăm combinatul şi apoi să-l vindem noi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Ionescu. El a precizat că în această perioadă piaţa oţelului din Europa se restrânge, producţiile scad, „deci nu văd logica economică pentru care ar veni acest consorţiu să cumpere Sidexul”.

ArcelorMittal a depus o ofertă de cumpărare a celei mai mari oţelării din Europa, Ilva din Italia, în valoare de 1,8 miliarde de euro. Autorităţile europene trebuie să stabilească dacă tranzacţia nu încalcă prevederile comunitare, iar compania care deţine şi combinatul gălăţean este dispusă să vândă mai multe unităţi.

„Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale şi aprobării Comisiei Europene, dar şi al concluziilor informărilor şi proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale şi cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiţionată de finalizarea achiziţiei Ilva de către ArcelorMittal. Se aşteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018”, au precizat reprezentanţii ArcelorMittal.

Combinatul siderurgic gălăţean a fost privatizat de statul român în anul 2001, în timpul guvernării Năstase. Iniţial, unitatea siderurgică a fost cumpărată de Mittal Steel care ulterior a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. Dacă la momentul cumpărării combinatul avea aproximativ 27.000 de angajaţi, în prezent unitatea mai are 5.400 de salariaţi.

ArcelorMittal este lider mondial în industria oţelului şi activităţi miniere, cu prezenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări. În 2017 ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 miliarde $ şi o producţie de oţel de 93,1 milioane de tone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici