ANALIZĂ: Cele mai mari tranzacţii din acest an, în producţia de îngrăşăminte, retail şi imobiliare

Achiziţii şi fuziuni au fost înregistrate în acest an în majoritatea sectoarelor, dar de departe cele mai importante preluări au fost consemnate în producţia de îngrăşăminte, retail şi imobiliare, care au reprezentat mai mult de jumătate din piaţa evaluată la peste 1 miliard de euro.

387 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Cele mai mari tranzacţii din acest an, în producţia de îngrăşăminte, retail şi imobiliare

ANALIZĂ: Cele mai mari tranzacţii din acest an, în producţia de îngrăşăminte, retail şi imobiliare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Datele disponibile pe piaţă arată că în acest an au fost încheiate aproximativ 50 de tranzacţii de ordinul milioane de euro. Dintre acestea, majoritatea au fost realizate cu firme locale, însă au fost şi tranzacţii încheiate la nivel internaţional şi care au implicat subsidiare din România.

Cea mai mare tranzacţie din acest an a fost preluarea producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş de Ameropa Holding din Elveţia pentru 250-300 milioane de euro.

Pe locul doi în în top se află achiziţia magazinelor Real de către grupul francez Auchan. Valoarea tranzacţiei, realizată la nivelul Europei Centrală şi de Est, nu a fost făcută publică. Specialiştii au estimat că Auchan va plăti circa 100 de milioane de euro pentru magazinele din România.

Cumpărarea retailerului online de produse electronice şi electrocasnice eMag de către americanii de la Naspers pentru 83 milioane de dolari (circa 63 milioane de euro) intră în topul celor mai mari tranzacţii din acest an, la fel şi preluarea a 52,3% din compania Energobit de către fondul de investiţii Innova pentru 65 milioane de euro.

În luna iunie, grupul american Molson Coors a anunţat luni finalizarea achiziţiei producătorului de bere StarBev, cu operaţiuni şi în România, pentru 2,65 miliarde euro. Valoarea operaţiunilor din România a fost estimată la aproximativ 350 milioane de euro.

Şi în sectorul imobiliar au avut loc tranzacţii care au implicat sume importante, anul 2012 debutând chiar cu o astfel de achiziţie. Fondul sud-african de investiţii NEPI a cumpărat complexul de birouri City Business Center din Timişoara, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Şandor, într-o tranzacţie care totalizează peste 90 de milioane de euro.

NEPI a fost în acest an unul dintre cei mai activi investitori din sectorul imobiliar în acest an, realizat patru tranzacţii, în valoare de peste 120 de milioane de euro.

Tot în domeniul imobiliar, firmele Avrig 35 şi Industrialexport au vândut imobilul de birouri Tower Center International oamenilor de afaceri Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, pentru 50 de milioane de euro, iar grupul francez Auchan a cumpărat de la fondul Flavus Investiţii platforma Tractorul din Braşov pentru circa 25 milioane de euro.

În total, în sectorul imobiliar au fost încheiate tranzacţii de peste 230 de milioane de euro.

În industria componentelor auto, producătorul sud-african Metair Investments, cu afaceri cumulate de aproape 400 milioane de euro, a cumpărat cu circa 40 milioane de euro compania Rombat Bistriţa, cel mai mare producator autohton acumulatori auto.

Şi sectoarele financiar-bancar şi asigurări au fost martorele unor tranzacţii de dimensiuni semnificative, printre cele mai importante fiind vânzarea de către grupul MKB către fondul de investiţii PineBridge a MKB Romexterra, pentru o valoare estimată la 20-30 milioane de euro, şi preluarea de către gigantul american MetLife a Aviva Asigurări de Viaţa şi Aviva Pensii.

În sectorul energiei şi al resurselor, OMV Petrom a vândut către Crimbo Gas International firma Petrom LPG, tranzacţie evaluată la 20 de milioane de euro. Spre finele anului, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a vândut 0,4% din acţiunile OMV Petrom pentru 19 milioane de euro, printre cumpărători numărându-se fonduri administrate de Franklin Templeton şi SIF Oltenia.

Transferuri de proprietate au fost raportate şi în servicii medicale, telecomunicaţii, materiale de construcţii, energie verde, transport, entertainment şi online.

Faţă de anul trecut, piaţa de fuziuni şi achiziţii înregistrează o creştere de peste 30%, având în vedere că în 2011 au fost încheiate tranzacţii totalizând circa 730 milioane de euro. A doua parte a anului a fost mai plină din acest punct de vedere, după o primă jumătate de an în care au fost încheiate tranzacţii de mici dimensiuni.

În acest an se remarcă absenţa tranzacţiilor cu companii de stat, deşi pe calendarul Guvernului figurau mai multe privatizări.

Ce va urma însă în 2013 depinde foarte mult de evoluţia economică, iar stabilitatea la nivel macro este pusă încă sub semnul întrebării. Consultanţii sunt de părere că sectorul energetic, inclusiv cea regenerabilă, şi cel al resurselor vor atrage investitori strategici, în timp ce domeniile IT, serviciile şi producţia sunt printre preferatele fondurilor de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici