ANALIZĂ: Criza diplomatică dintre China şi Japonia are o miză de 340 miliarde de dolari - VIDEO

Criza diplomatică dintre China şi Japonia are o miză economică uriaşă, relaţiile comerciale dintre cele două state asiatice depăşind 340 miliarde de dolari pe an, de trei ori mai mult decât acum 10 ani, potrivit unei analize Bloomberg.

2541 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Criza diplomatică dintre China şi Japonia are o miză de 340 miliarde de dolari - VIDEO

ANALIZĂ: Criza diplomatică dintre China şi Japonia are o miză de 340 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Toyota, Nissan, Mitsubishi Motors, Sony, Panasonic şi Canon au suspendat activitatea mai multor fabrici şi magazine din China, potrivit presei internaţionale.

Panasonic a anunţat pagube materiale la operaţiunile din China după ce grupuri de protestatari au spart geamurile mai multor magazine, nemulţumiţi că Japonia a cumpărat săptămâna trecută un grup de insule revendicate de ambele ţări, denumite Diaoyu de chinezi, respectiv Senkaku de japonezi.

Retailerul japonez Fast Retailing a închis temporar 42 de magazine din China şi a înregistrat scăderi puternice pe bursa de la Tokyo. Seven & I Holdings a închis 211 magazine din China, iar Jusco alte 30.

Asociaţia Dealerilor de Automobile din China a anunţat că protestele vor afecta vânzările locale ale Toyota, Nissan şi Honda mult mai sever decât cutremurul devastator din martie 2011.

Guvernele asiatice încearcă să consolideze creşterea economică din regiune pe fondul situaţiei mondiale incerte, cererea din Europa fiind afectată de criza datoriilor de stat, în timp ce Statele Unite încearcă încă să rezolve problema şomajului.

"Disputa tot mai serioasă adaugă un nou strat de incertitudine. Japonia este mult mai dependentă de China pentru creştere economică decât invers. Revenirea economică slabă a Japoniei ar putea înceta, iar China va avea mai puţin de suferit", comentează un economist din Hong Kong.

Anul trecut, China a fost cea mai mare piaţă de desfacere pentru exporturile Japoniei, în timp ce piaţa japoneză a fost pe locul al patrulea pentru exportatorii chinezi.

China a livrat anul trecut către Japonia bunuri şi servicii în valoare totală de 148,3 miliarde de dolari şi a importat produse japoneze de 194,6 miliarde dolari, potrivit datelor autorităţilor vamale chineze, scrie Bloomberg.

Acţiunile companiilor japoneze ale căror operaţiuni din China au fost afectate de proteste au scăzut puternic la Tokyo, iar indicele Nikkei 225 a coborât marţi cu 0,1%. Pieţele japoneze au fost închise luni cu ocazia unei sărbători legale.

Disputa a început în aprilie, când guvernatorul din Tokyo, Shintaro Ishihara, a declarat că ar putea folosi bani publici pentru a cumpăra insulele revendicate de ambele ţări, deţinute atunci de un proprietar privat din Japonia. Tensiunile au escaladat pe 11 septembrie, când guvernul nipon a aprobat preluarea insulelor pentru 2,05 miliarde yeni, echivalentul a 26 milioane de dolari SUA.

Beijingul a anunţat că decizia este inacceptabilă, iar unii protestatari chinezi au cerut boicotarea produselor japoneze.

Vânzările de autoturisme japoneze au scăzut în august în China, în timp ce mărcile germane, americane şi sud-coreene au înregistrat o creştere cumulată de 10%. China este cea mai mare piaţă auto din lume după volum.

Toyota, Nissan şi Honda au anunţat pagube materiale la dealerii din oraşul chinez Qingdao, iar un post de televiziune nipon a difuzat imagini cu maşini japoneze răsturnate de protestatari, cu geamurile sparte.

Baidu, cel mai mare motor de căutare din China, şi Tencent Holdings, cea mai mare companie de comerţ online, au afişat pe site-uri bannere cu mesaje patriotice, care conduc utilizatorii la pagini separate unde este postat mesajul "Insulele Diaoyu aparţin Chinei!", cu drapelul chinez aşezat peste o hartă a zonei disputate.

Potrivit agenţiei Kyodo, protestatarii din Qungdao şi Changsha au atacat mai multe magazine operate de companii cu acţionariat japonez.

Spring Airlines, cel mai mare operator de transporturi aeriene low-cost din CHina, a anulat 10 zboruri charter către Japonia, programate începând cu 23 septembrie, din cauza scăderii cererii pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări.

All Nippon Airways a anunţat că clienţii au anulat peste 18.000 de bilete de zbor pe trasee între Japonia şi China, dar nicio cursă nu a fost anulată până acum.

Hitachi, a doua mare companie japoneză, a anunţat că operaţiunile din China se desfăşoară normal, însă angajaţii de la birourile din Beijing lucrează de acasă.

Investiţiile străine directe efectuate în China de către investitori japonezi au crescut în primele şapte luni ale acestui an cu 19,1%, la 4,73 miliarde de dolari, potrivit Ministerului Comerţului de la Beijing. În aceeaşi perioadă, investiţiile efectuate de companii din UE au coborât cu 2,7%, iar cele realizate de companii americane au crescut cu 1%.

În 2005, când a avut loc cel mai recent incident diplomatic serios între cele două ţări, chinezii au ieşit în stradă în mai multe oraşe criticând conţinutul unor manuale şcolare pentru că ar fi minimalizat atrocităţile înfăptuite de Japonia în vremuri de război. Protestatarii au cerut şi atunci boicotarea produselor japoneze, iar unele companii nipone şi-au reevaluat planurile de investiţii în China. Cu toate acestea, importurile Chinei din Japonia au crescut cu 15,2% în 2006, faţă de aproximativ 5% în anul anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici