ANALIZĂ: Declinul început la periferia zonei euro începe să prindă rădăcini în economiile centrale

Activitatea din sectorul manufacturier al zonei euro şi-a accelerat scăderea în luna aprilie, declinul care a început la periferia regiunii începând să fie resimţit tot mai acut de economii precum Franţa şi Germania, potrivit unui studiu prezentat miercuri.

238 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Declinul început la periferia zonei euro începe să prindă rădăcini în economiile centrale

ANALIZĂ: Declinul început la periferia zonei euro începe să prindă rădăcini în economiile centrale (Imagine: Shutterstock)

Industria manufacturieră din zona euro a concediat în aprilie cei mai mulţi angajaţi din ultimii doi ani, după scăderea comenzilor noi pentru cea de-a 11-a lună consecutiv, reflectând situaţia dificilă din sectorul care a adus cea mai importantă contribuţie la revenirea blocului monetar din recesiunea din 2009.

Indicele încrederii managerilor din sectorul manufacturier din zona euro, calculat lunar de Markit, a scăzut în aprilie la cel mai redus nivel din iunie 2009 şi se menţine pentru cea de-a noua lună consecutivă sub pragul median dintre contracţie economică şi creştere.

"Industria manufacturieră din zona euro s-a aplecat în aprilie şi mai mult într-o nouă recesiune", comentează economistul şef al Markit, Chris Williamson.

Pentru Germania, cea mai mare economie europeană, indicele încrederii din industria manufacturieră sugerează că sectorul s-a contractat în aprilie pentru cea de-a doua lună consecutiv, situaţie similară cu cea înregistrată în Franţa.

În Italia, a treia mare economie a zonei euro, după Germania şi Franţa, sectorul manufacturier s-a contractat în aprile pentru cea de-a noua lună consecutiv, potrivit rezultatelor sondajului, iar în Spania, pe fondul măsurilor dure de austeritate, activitatea a înregistrat cea mai mare scădere din iunie 2009.

Sondajul Markit este considerat una dintre cele mai precise măsurători ale situaţiei economice din zona euro, având în rândul respondenţilor zeci de mii de firme din sectorul manufacturier şi al serviciilor.

Estimările oficiale şi cele ale analiştilor financiari indică intrarea zonei euro în recesiune în ultimele două trimestre încheiate pentru a doua oară în trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici