ANALIZĂ: Demisia lui Steve Jobs, o şansă pentru locotenenţii săi să iasă în faţă

Retragerea lui Steve Jobs, una dintre cele mai mari personalităţi ale industriei IT, de la conducerea Apple reprezintă o şansă de afirmare pentru locotenenţii săi, care s-au mulţumit până acum să stea, mai mult sau mai puţin, în anonimat, deşi au contribuit în mare măsură la succesul companiei.

815 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Demisia lui Steve Jobs, o şansă pentru locotenenţii săi să iasă în faţă

Steve Jobs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jobs a fost un personaj emblematic în interiorul şi în afara Apple, atrăgând de obicei laudele angajaţilor, publicului şi analiştilor pentru succesele companiei. Mulţi pierd însă din vedere că a fost înconjurat de o echipă de valoare, ale cărei eforturi merită cel puţin recunoscute atunci când se vorbeşte desper iPod, iPhone sau iPad, se arată într-o analiză Reuters.

Cvartetul din spatele lui Jobs, care s-a mulţumit timp de atâţia ani să rămână în anonimat, este format din nou-promovatul director general Tim Cook, "geniul" în design Jonathan Ive, şeful pe software mobil Scott Forstall şi "maestrul" în marketing Phil Schiller.

Cei patru şi-au construit reputaţii excelente în comunitatea restrânsă a giganţilor IT din Silicon Valley şi au acum, odată cu retragerea lui Jobs, ocazia să ajungă în prim plan, consideră experţi şi foşti directori ai Apple, contactaţi de Reuters.

Compania J.C. Penney anunţa, în luna iunie, că l-a atras în postul de director general pe şeful pe retail al Apple Ron Johnson. Cu câteva săptămâni mai târziu au apărut informaţii că Chip Lutton, avocat veteran al Apple, se pregăteşte să plece. Sporadic au mai apărut zvonuri că Ive s-ar putea întoarce în Marea Britanie, însă speculaţiile nu s-au confirmat niciodată.

Demisia lui Jobs "le-ar putea da acestor băieţi libertatea de a lua singuri decizii", comentează David Hornik, partener la August Capital.

Jane Stevenson, direcotr general adjunct la compania de recrutare de executivi Korn/Ferry International, este de acord cu acest punct de vedere.

"Când un personaj puternic se retrage, este o oportunitate pentru alţii să se afirme. Şi cred că aceasta este într-adevăr o şansă grozavă pentru că Steve rămâne preşedinte", spune ea.

Apropiaţii echipei de conducere a Apple îi descriu pe cei patru drept "brilianţi" şi "foarte apropiaţi".

Ive este calificat drept un "geniu" şi un "visător". El conduce echipa de design a Apple din 1996, fiind printre puţinii supravieţuitori ai concedierilor brutale efectuate de Jobs când a revenit la şefia companiei, la sfârşitul lui 1997.

"Ive a fost implicat în toate produsele importante scoase de Apple în ultimul deceniu. Priveşte lucrurile altfel. Era întotdeauna distractiv să intri în laboratorul lui Jonathan", comentează un fost director de produse şi marketing al Apple.

Forstall este arhitectul sistemului de operare iOS, folosit de cei peste 100 de milioane de posesori de iPhone, iar Schiller i-a ţinut de multe ori locul lui Jobs la diverse evenimente de lansare şi a "păstorit" lansările iMac, iPod, Safari şi iPhone.

Tim Cook, fostul director operaţional devenit director general după plecarea lui Jobs, este lăudat pentru restructurarea lanţurilor comerciale ale Apple, aducând o contribuţie decisivă la relansarea companiei după problemele de la mijlocul anilor '90.

Alte nume care trebuie menţionate sunt Eddy Cue, managerul magazinelor iTunes şi App Store, şi Jeff Williams, şeful operaţiunilor pe lanţuri comerciale.

"Una dintre calităţile cele mai importante ale lui Steve este capacitatea de a vedea şi a găsi talentul. Dintotdeauna a reuşit să adulmece care este adevăratul talent al oamenilor şi la ce se pricep cel mai bine", a arătat Jay Elliot, fost vicepreşedinte al Apple care a lucrat "aproape de Jobs".

Echipa Apple a atras de multe ori încercări de recrutare din partea altor companii, însă puţini au reuşit să preia pe cineva.

Schimbarea radicală adusă de plecarea lui Jobs i-ar putea determina pe unii să ia în calcul alte opţiuni, spun reprezentanţii companiilor de recrutare. Însă majoritatea managerilor de top ai Apple vor rămâne cel mai probabil pentru a-l ajuta pe Cook în procesul de tranziţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici