Analiză Fitch: Darea în plată ameninţă recuperarea sectorului bancar românesc

Legea dării în plată - care vizează stingerea unui credit ipotecar prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat - ar putea perturba îmbunătăţirea performanţei sectorului bancar românesc, se arată într-o analiză a Fitch.

1180 afișări
Imaginea articolului Analiză Fitch: Darea în plată ameninţă recuperarea sectorului bancar românesc

Analiză Fitch: Darea în plată ameninţă recuperarea sectorului bancar românesc (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)

“Considerăm că legea va fi negativă pentru activitatea băncilor pe mai multe fronturi dacă va trece în forma actuală. Creditele ipotecare de retail ar putea fi puse sub presiune în condiţiile în care băncile îşi vor înăspri normele de creditare şi vor cere avans mai mare pentru a se proteja împotriva disciplinei de creditare mai slăbite”, se arată într-un raport al Fitch publicat la Londra.

În plus, potrivit raportului, programul guvernamental Prima Casă, driver-ul principal al creditării de retail de la criză încoace, va fi cel mai probabil "terminat".

“Impactul ar putea fi substanţial întrucât 20% din totalul creditării de retail se află sub incidenţa programului de la lansarea acestuia din 2009 şi până în prezent”, se precizează în documentul oficial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici