ANALIZĂ: Schimbarea frecventă a legislaţiei este în continuare o provocare pentru multinaţionale

Companiile străine prezente pe piaţa românească arată că schimbarea frecventă a legislaţiei, obţinerea unui sprijin adecvat din partea statului şi implementarea exigenţelor legislative sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă, potrivit unui studiu al TMF Group, specializat în outsourcing.

824 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Schimbarea frecventă a legislaţiei este în continuare o provocare pentru multinaţionale

ANALIZĂ: Schimbarea frecventă a legislaţiei este în continuare o provocare pentru multinaţionale (Imagine: Laszlo Raduly/ Arhiva Mediafax Foto)

Cele mai dificile aspecte ale business-ului companiilor străine prezente pe piaţa din România sunt considerate adaptabilitatea politicilor corporative la exigenţele legislaţiei locale (41%), găsirea unor angajaţi competenţi, implementarea proceselor standardizate în funcţie de diverse jurisdicţii (36%) şi transpunerea rapoartelor financiare locale şi a rapoartelor specifice într-un mod accesibil managementului (26%).

Cu toate acestea, majoritatea firmelor fac faţă acestor provocări întrucât beneficiază de o creştere accelerată a economiei naţionale şi de un dinamism al pieţei, care înseamnă şi numeroase oportunităţi pentru business, se arată într-un comunicat al TMF Group.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirile faţă de anul trecut, firmele străine apreciază uşurinţa cu care găsesc sedii şi furnizori adecvaţi (29%), respectarea legislaţiei muncii şi salarizarea angajaţilor pe baza mecanismului pieţei (26%).

Referitor la mediul de afaceri autohton, acestea au o percepţie negativă despre nivelul taxelor şi la legislaţie (62%), colaborarea cu autorităţile (38%) şi găsirea forţei de muncă (33%). De altfel, aspectul care s-a înrăutăţit cel mai intens faţă de anul trecut este găsirea forţei de muncă bine pregătite, 33% dintre respondenţi afirmând că se confruntă cu dificultăţi în această privinţă.

Cu toate acestea, circa 85% dintre participanţii la studiu au afirmat că veniturile realizate au crescut anul trecut. Astfel, 31% dintre manageri au raportat o creştere între 5% şi 10%, 26% au indicat un avans de până la 5%, iar 14% au avut creşteri între 10 şi 15% şi de peste 20%.

Companiile străine prezente pe piaţa din România au o părere bună despre protecţia angajatului (36%), competitivitatea mediului de business (28%), forţa de muncă (21%) şi despre protecţia pe care cadrul legal i-o asigură angajatorului (15%).

Majoritatea managerilor care au participat la studiu consideră că firmele conduse de ei au nevoie de servicii specializate în ce priveşte asistenţa fiscală (40%), salarizarea şi administrarea resurselor umane (37%) şi contabilitate şi raportare financiară (30%).

"În 2015 am observat o creştere a activităţii de outsourcing a companiilor străine prezente în România. Managerii acestora apreciază competitivitatea de pe piaţa autohtonă şi estimează că nivelul acesteia se va ridica, mai ales în contextul creşterii economice. Tocmai de aceea preferă să lase contabilitatea, resursele umane şi salarizarea pe mâna unor profesionişti şi aleg să aloce mai mult timp şi efort activităţilor lor de bază, cruciale pentru evoluţia oricărei companii, a afirmat Camelia Niţă, managing director TMF Group România.

La studiu au participat câteva zeci de companii străine prezente pe piaţa autohtonă din domenii precum retail, imobiliar, media, farmaceutic, software, hardware, chimic şi petrolier, financiar şi comunicaţii. Dintre respondenţi, 34% sunt directori financiari, 21% directori generali şi 16% directori ai departamentelor de resurse umane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici