ANCOM lansează o consultare publică pentru actualizarea listei localităţilor din „zonele albe”

ANCOM lansează o consultare publică pentru actualizarea listei localităţilor care nu sunt încă acoperite de reţele de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză, Ministerul Comunicaţiilor urmând să aplice o schemă de ajutor de stat pentru construirea reţelelor, potrivit unui comunicat.

192 afișări
Imaginea articolului ANCOM lansează o consultare publică pentru actualizarea listei localităţilor din „zonele albe”

ANCOM lansează o consultare publică pentru actualizarea listei localităţilor din „zonele albe”

„ANCOM supune consultării publice o listă cu 4.117 localităţi (în care există 525.297 de gospodării şi o populaţie totală de 1.422.865 de locuitori), în scopul actualizării situaţiei localităţilor din România care nu sunt încă acoperite de reţele de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză. Acest demers a fost iniţiat la solicitarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), care urmează să deruleze o schemă de ajutor de stat pentru construirea, din fonduri publice, de reţele de comunicaţii electronice şi, eventual, de infrastructuri fizice asociate acestora”, se arată în comunicatul emis de Autoritatea Naţională pentru Administrarea şi Reglementarea în Comunicaţii (ANCOM).

TITLURILE ZILEI

Schema de ajutor de stat care urmează a fi derulată vizează atingerea obiectivului specific O.S 2.1 „Extinderea şi dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii în bandă largă de mare viteză” – Axa prioritară 2 a Programului Operaţional Competitivitate.

Lista supusă consultării publice a fost realizată în baza raportărilor anuale şi bianuale ale operatorilor de comunicaţii electronice privind localităţile în care aceştia deţin conexiuni de acces la internet la puncte fixe şi mobile.

Din numărul localităţilor obţinut astfel au fost eliminate localităţile în care a fost declarată existenţa unor tehnologii de acces ce permit conexiuni la puncte fixe cu viteze „best effort” de transfer al datelor de cel puţin 30 de Mbps, localităţile în care s-a declarat existenţa de conexiuni la puncte fixe prin fibră optică şi cupru VDSL, precum şi cele care fac obiectul unor intervenţii publice prin diferite măsuri de finanţare.

Localităţile rămase sunt cele în care nu au fost implementate sau nu se derulează, în prezent, măsuri de intervenţie publică în domeniul comunicaţiilor electronice. În plus, aceste localităţi nu se află în aria eligibilă pentru măsuri de intervenţie publică în domeniul comunicaţiilor electronice potrivit PNDR 2014-2020.

Din cele 4.117 localităţi analizate, 1.997 sunt deservite de o reţea de comunicaţii electronice care poate asigura conexiuni cu viteze de transfer al datelor (download) în regim „best effort” de minim 2 Mbps, dar nu mai mult de 30 de Mbps, iar 1.075 de localităţi sunt deservite de cel puţin o reţea de acces la puncte mobile de tipul 4G (LTE).

ANCOM invită persoanele interesate (operatori de comunicaţii electronice, autorităţi publice locale sau centrale, alţi agenţi economici, persoane fizice etc.) să transmită, dacă deţin, informaţii legate de existenţa, în prezent, în oricare dintre aceste localităţi, a unor reţele de acces la puncte fixe (buclă locală) în măsură să asigure servicii de comunicaţii electronice cu viteze de transfer al datelor (download) în regim „best effort” de minim 30 Mbps sau servicii de comunicaţii electronice cu viteze de transfer al datelor (download) în regim „best effort” minim 2 Mbps, dar nu mai mult de 30 Mbps. Alte informaţii solicitate se referă la existenţa unor reţele de acces la puncte mobile (buclă locală) de tipul 4G (LTE) şi despre intenţiile de investiţii, din fonduri exclusiv private, în dezvoltarea de reţele în următorii 3 ani (până la data de 1 decembrie 2020).

MCSI intenţionează să ia data de 1 decembrie 2017 ca referinţă în legătură cu orice aspecte care ţin de lista „zonelor albe”. În aceste condiţii, operatorii de comunicaţii electronice trebuie să aibă în vedere că dacă vor instala reţele de comunicaţii electronice după data de 1 decembrie 2017 şi nu le comunică drept intenţii de investiţii în localităţile care în urma acestei consultări publice vor rezulta ca nefiind deservite de reţele de comunicaţii electronice rapide, ar putea fi concuraţi de operatori de comunicaţii electronice care primesc finanţare publică pentru atingerea obiectivelor de acoperire, precizează ANCOM.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici