Angajaţii ArcelorMittal Galaţi solicită ajutorul Guvernului în faţa preţurilor mici din China

Peste 100 de salariaţii de la ArcelorMittal Galaţi au protestat, luni, în faţa Prefecturii, aceştia solicitând sprijinul Guvernului pentru a face faţă preţurilor foarte mici percepute de companiile din China, transmite corespondentul MEDIAFAX.

216 afișări
Imaginea articolului Angajaţii ArcelorMittal Galaţi solicită ajutorul Guvernului în faţa preţurilor mici din China

Muncitorii de la ArcelorMittal spun că industria producătoare de ţevi din România este aproape de colaps, în condiţiile în care Compania Naţională Transgaz organizează licitaţii pentru realizarea unui gazoduct între Bulgaria, România, Ungaria şi Austria la care participă şi companii din afara UE.

Angajaţii companiei din Galaţi spun că reprezentanţii companiilor asiatice vin au preţuri foarte mici şi, în lipsa unei susţineri din partea statului, firmele din România se vor închide.

„Au fost două licitaţii pentru acest proiect. Noi le-am contestat pe amândouă. Noi am fost eliminţi din cauza unor criterii puerile. Protestăm pentru că proiectul BRUA îl putem executa fără nici o problemă. Sunt bani europeni, legile spun că cel puţin 50 la sută din banii pentru această construcţie trebuie să fie din Uniunea Europeană”, a declarat liderul de sindicat Lungu Ioviţa.

Reprezentanţii protestatarilor arată că dacă firma gălăţeană ar obţine contractul se vor înfiinţa noi locuri de muncă.

„Am fost în competiţie cu firme din afara României, unde nu au nicio taxă de mediu şi nu-i interesează. Este strigător la cer că nu se face o departajare. Cerem autorităţilor să intervină să ne salveze locurile de muncă, altfel nu putem rezista. Închidem România şi plecăm cu toţii. Daţi-ne posibilitatea să livrăm acele ţevi pentru a ne salva locurile de muncă ”, a spus în faţa protestatarilor liderul de sindicat, Gheorghe Bezman.

În timpul protestului, muncitorii protestatari au scandat: „Vrem să muncim, nu să cerşim!”, „Hoţii, hoţii” şi au ţinut în mâini pancarte cu mesaje precum: „Nu plătiţi slujbe din China. Păstraţi industria care a mai rămas”, „Ţevile româneşti bune în toată lumea, nu şi la noi” sau „Vrem proiectul BRUA, vrem să ne păstrăm locurile de muncă!”.

„Astăzi ieşim în stradă pentru că de 27 de ani suntem vânduţi puterilor străine. Deşi putem face lucruri în România, nu vrem să le luăm pentru ai noştri cetăţeni. Preferăm şpăgile, interesele de grup numai să nu păstrăm locurile de muncă în România. Gândiţi-vă că am intrat în Uniunea Europeană, facem parte din NATO, dăm doi la sută din bugetul ţării. Aceşti bani trebuie să întoarcă în România”, a spus şi preşedintele Cartel ALFA Galaţi, Romică Gârneaţă.

După mitingul de luni de la Galaţi, salariaţii Arcelor Mittal vor organiza, peste o săptămână, un protest în capitală, în faţa sediului Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici