ANRE a decis ca producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă minim 20% din cantitate pe bursă

Producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să tranzacţioneze pe pieţele centralizate, în perioada 15 iulie 2014 - 31 decembrie 2018, cel puţin 20% din gazele pe care le extrag şi care sunt destinate pieţei concurenţiale.

180 afișări
Imaginea articolului ANRE a decis ca producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă minim 20% din cantitate pe bursă

ANRE a decis ca producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă minim 20% din cantitate pe bursă (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale are obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului pe piaţa concurenţială. De la aplicabilitatea obligaţiei mai sus amintite sunt exceptate cantităţile de gaze naturale din producţia internă proprie, care fac obiectul contractelor de vânzare a gazelor naturale aferente pieţei concurenţiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a acestui ordin", potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Măsura a foat aprobată joi, 10 iulie, de Comitetul de Reglementare al ANRE.

Pieţele centralizate sunt Bursa Română de Mărfuri (BRM) şi OPCOM.

În prezent, companiile au posibilitatea de a comercializa gaze naturale pe BRM şi OPCOM, dar numărul tranzacţiilor şi cantităţile sunt reduse.

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, spunea anul trecut că tranzacţiile cu gaze naturale vor putea fi derulate, pe pieţele centralizate, şi de companii străine.

Cei mai mari producători locali de gaze sunt OMV Petrom şi Romgaz Mediaş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici