ANSVSA: 384 de animale au murit din cauza bolii limbii albastre

Un număr de 384 de animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând în prezent 1.895 de rumegătoare din 254 de comune, potrivit datelor centralizate marţi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

249 afișări
Imaginea articolului ANSVSA: 384 de animale au murit din cauza bolii limbii albastre

ANSVSA: 384 de animale au murit din cauza bolii limbii albastre (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

ANSVSA precizează că boala afectează animale din 26 de judeţe, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Vâlcea (607), Buzău (259), Gorj (244), Vrancea (187) şi Prahova (162).

Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 26 judeţe, este de 0, 02%, mai precizează ANSVSA.

Doi zimbri din rezervaţia naturală Armeniş din Munţii Ţarcu, judeţul Caraş-Severin, şi doi zimbrii din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ din judeţul Hunedoara au murit ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul bolii limbii albastre.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.

Potrivit ANSVSA, prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

Având în vedere evoluţia bolii limbii albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014.

Ulterior, ANSVSA a impus, în acord cu legislaţia europeană, restricţii privind circulaţia animalelor ce pot fi afectate de boală în UE. Astfel, nu mai pot fi vândute către statele membre rumegătoare vii, decât pentru abatorizare imediată. În ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carnea şi alte produse de la aceste animale nu sunt restricţii.

Totodată, România poate exporta rumegătoare vii către state terţe, acolo unde nu au dispus altfel autorităţile din ţara respectivă, cum este cazul Arabiei Saudite şi Iordaniei.

Comerţul intern cu bovine, ovine şi caprine se poate desfăşura fără restricţii, au mai precizat reprezentanţii ANSVSA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici