Antonescu:Guvernul intenţionează să elimine cota unică, să crească impozitul pe profit la 25%

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că Guvernul are intenţia de a desfiinţa cota unică de impozitare introducând un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% şi de a dubla valoarea taxelor şi impozitelor locale.

91 afișări
Imaginea articolului Antonescu:Guvernul intenţionează să elimine cota unică, să crească impozitul pe profit la 25%

Antonescu:Guvernul intenţionează să elimine cota unică, să crească impozitul pe profit la 25% (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"PNL ia act cu stupoare şi indignare de intenţia Guvernului Boc-Udrea privind desfiinţarea cotei unice de impozitare, majorarea impozitului pe profit şi dublarea valorii taxelor şi impozitelor locale. Potrivit unui document de lucru al Ministerului Finanţelor, actualul Executiv are în vedere modificarea articolului 57 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, majorând la 25% impozitul lunar asupra veniturilor ce depăşesc 4.000 de lei, modificarea articolului 17 din aceeaşi lege pentru a aduce impozitul pe profit la 25% şi modificarea articolelor 251, 258 şi 263 prin care practic se dublează cuantumul taxelor şi impozitelor locale, cu obligarea contribuabililor de a plăti aceste sume în cursului anului 2010", a spus Antonescu, citind textul rezoluţiei.

El a menţionat că PNL are datoria să aducă la cunoştinţa opiniei publice din România "preparativele Cabinetului Boc-Udrea de împovărare fiscală a românilor, preparative denunţate săptămâna trecută inclusiv de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu".

În plus, Antonescu a menţionat că PNL "califică o astemenea iniţiativă a Guvernului Boc-Udrea drept o tentativă de asasinat economic la adresa celui mai productiv segment al societăţii româneşti: clasa mijlocie".

Liderul PNL a precizat că aceste măsuri reprezintă "proba ultimă a incompetenţei şi a lipsei crase de viziune economică a actualei guvernări".

"Prin desfiinţarea cotei unice de impozitare, care a constituit motorul creşterii economice a României, Cabinetul Boc-Udrea ar aplica lovitura de graţie unei economii care, şi aşa, după un şi jumătate de incompetenţă şi demagogie la putere, abia mai respiră. Ca unic apărător al drepturilor şi intereselor clasei mijlocii şi productive din România, PNL are datoria să denunţe şi să împiedice aceste măsuri de natură să arunce economia ţării într-un faliment generalizat şi prelungit", a mai spus Crin Antonescu.

Documentul de lucru distribuit jurnaliştilor prezintă mai multe variante de creştere a impozitului pe profit de la 16% la 25%, respectiv pentru firmele care au avut în anul precedent un profit de 20 de milioane de lei sau 40 de milioane de lei, precum şi pentru companiile cu o rată a rentabilităţii mai mare de 9% sau de peste 15%.

În cazul impozitului pe venit, cota de 25% ar urma să se aplice doar pentru partea din venit care depăşeşte 4.000 de lei/lună, fiind acceptată o deducere anuală pentru calculul venitului impozabil de până la 400 de euro (33 euro/lună) pentru contribuţii la fonduri de pensii facultative.

De asemenea, cheltuielile deductibile în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală ar urma să scadă de la 40% la 20%, respectiv de la 50% la 25% în cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală.

Documentul prezentat de liderul PNL cuprinde opt pagini de liste cu noi coeficienţi de calcul pentru impozitele locale datorate atât pentru clădiri şi terenuri, cât şi pentru autoturisme. Autorităţile locale ar urma să înştiinţeze contribuabilii în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului asupra diferenţelor de impozite datorate în 2010, care ar trebui plătite până la 30 septembrie.

PNL vrea să iniţieze o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc-Udrea

Antonescu a subliniat că "PNL pune în vedere guvernării Boc-Udrea să abandoneze tentativa de asasinare a economiei româneşti prin sufocarea liberei iniţiative".

"Dacă incompetenţii care guvernează temporar România nu au soluţii de scoatere a României din criza economică, le rămâne o sigură soluţie - plecarea din funcţii! PNL va iniţia o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc-Udrea, pe tema falimentului economic al României. Oricât s-ar strădui, în dezbaterea publică, actuala guvernare să acopere realitatea crudă a economiei româneşti cu teme parazitare, românii ştiu foarte bine care este situaţia de fapt. Se lovesc de ea în fiecare zi. Acest Guvern trebuie să plece din Palatul Victoria cu eticheta «incompetenţă economică»", a mai spus Antonescu.

Liberalul a adăugat că PNL face apel la organizaţiile patronale, la organizaţiile întreprinzătorilor mici şi mijlocii, la societatea civilă de centru-dreapta, "să se alăture demersului de apărare a economiei româneşti în faţa incompetenţei şi a dezinteresului actualei puteri".

"Îi chemăm alături de noi pe toţi românii productivi şi cu spirit de iniţiativă, pentru a promova, împreună, soluţiile noastre, liberale, pentru scoaterea României din criza economică, prin stimularea consumului şi a investiţiilor private, de natură să creeze noi locuri de muncă", a mai spus liderul PNL, adăugând că "toate încercările, atât de la nivelul Guvernului cât şi de la nivelul Preşedinţiei de a introduce teme false pe agenda publică nu pot să oculteze realitatea economică dramatică, realitate care se formulează simplu - falimentul economic al României".

Antonescu spune că economia României este în faliment

El a mai spus că şi discuţiile recente cu FMI şi declaraţiile pe care guvernatorul BNR le-a dat ne arată foarte clar că România e în faţa unui Guvern fără soluţii şi care, în plus, "intenţionează măsuri care ar asasina economia României, economia reală care se mai mişcă".

"Poziţia PNL este bine cunoscută, sunt cunoscute şi soluţiile sale, proiectul nostru de legi cuprinzând măsuri în favoarea stimulării economiei se află în Camera Deputaţilor, suntem gata să-l discutăm cu toate forţele politice, dar, în orice caz, acesta este aliniamentul de bază pe care PNL îl are în toate aceste discuţii. Economia României este în faliment şi trebuie să facem tot ceea ce putem ca politicieni de putere sau din opoziţie ca să o salvăm. Pentru a o salva trebuie însă să fim conştienţi că aceasta este problema României, nu alta", a spus Antonescu.

Întrebat cât ar trebui să fie cota de impozitare, Antonescu a reiterat propunerea din programul său pentru prezidenţiale şi din programul politic mai larg al PNL, precizând că liberalii sunt adepţii unei scăderi a cotei unice de impozitare până către 10%, lucru care poate fi făcut pe măsură ce gradul de colectare creşte.

"Ştiţi foarte bine de plidă că privitor la TVA avem de asemenea o viziune de reducere, o variantă de reducere, la TVA în construcţii în special şi multe alte lucruri pe care le-am pus într-un proiect de lege, le-am repetat de fiecare dată, pe care de altfel le-au asumat unele din ele cum ar fi desfiinţarea impozitului forfetar sau scutirea de impozit a profitului reinvestit şi actualii guvernanţi fără să se ţină de cuvânt", a conchis Antonescu.

Liberalii au adoptat în acest sens o rezoluţie în BPC, intitulată "Apărăm clasa mijlocie de tentativa de asasinat economic a Guvernului incompetent Boc-Udrea".

Ministerul Finanţelor: declaraţiile preşedintelui PNL sunt speculaţii

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) consideră că declaraţiile preşedintelui PNL privind intenţia Guvernului de a desfiinţa cota unică şi de a dubla taxele locale sunt pe moment doar speculaţii politice, dar nu neagă explicit că ar putea fi adoptate astfel de măsuri.

"Singurul document oficial referitor la măsurile pe care le va lua Guvernul în perioada următoare va fi scrisoarea de intenţie pe care Ministerul Finanţelor Publice o va remite Fondului Monetar Internaţional, după încheierea discuţiilor tehnice cu reprezentanţii misiunii de evaluare. Toate anunţurile şi declaraţiile din acest moment sunt doar speculaţii politice", precizează MFP într-un comunicat, ca răspuns la declaraţiile lui Crin Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici