AOAR: Politica fiscală este "de clasa a IV-a". Apar variante care se contrazic unele pe altele

România are o politică fiscală "de clasa a IV-a" şi se vehiculează variante care se contrazic unele pe altele, a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), cu referire la posibilitatea majorării contribuţiilor sociale.

29 afișări
Imaginea articolului AOAR: Politica fiscală este "de clasa a IV-a". Apar variante care se contrazic unele pe altele

AOAR: Politica fiscală este "de clasa a IV-a". Apar variante care se contrazic unele pe altele (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

"Noul proiect arată că avem o politica fiscală de clasa a IV-a. Aplicăm procente la sume pe care deja le ştim, doar atât putem să facem. Reglementarea îi va afecta tot pe cei cu drepturi de autor, care plătesc contribuţii la buget, dar nu va avea impact asupra maneliştilor", a afirmat Pârvan.

El a adăugat că joi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi cu deputatul PDL Sulfina Barbu, iar aceştia au susţinut că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 58, care aduce modificări Codului Fiscal, şi normele de aplicare a actului normativ vor fi corectate, îmbunătăţite.

În schimb, în aceeaşi zi pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a apărut un proiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti, din 2011, contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.

În aceste condiţii, Pârvan s-a declarat surprins de apariţia proiectului şi a arătat, totodată, că publicarea pe site-ul SGG, nu pe cel al Finanţelor sau Ministerului Muncii, ridică semne de întrebare.

"Cât timp Guvernul nu va respecta legea răspunderii fiscale şi nu va face previziuni fiscale pe termen de trei ani, riscăm să vedem astfel de proiecte. Guvernul trebuia să vină încă din luna mai cu previziuni pentru următorii trei ani, dar n-a făcut-o", a spus Pârvan.

În plus, propunerile Guvernului vizează majorarea contribuţiilor, dar nu intervin şi asupra excepţiilor la plata CAS, instituite prin diverse legi speciale, a mai spus reprezentantul AOAR.

Intenţia Guvernului de a dubla contribuţiile pentru persoanele plătite pe drepturi de autor a fost criticată atât de către reprezentanţi ai UDMR, PSD şi PNL, cât şi de către patronate, sindicate, Clubul Român de Presă şi Patronatul Presei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici