AOAR vrea ca şi grupurile de firme româneşti să poată plăti impozitul pe afacerile consolidate

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului să introducă în Codul Fiscal posibilitatea ca grupurile de firme cu acţionariat local să-şi poată consolida fiscal rezultatele şi să plătească impozitul pe profit aferent rezultatului consolidării, la fel ca cele internaţionale.

147 afișări
Imaginea articolului AOAR vrea ca şi grupurile de firme româneşti să poată plăti impozitul pe afacerile consolidate

AOAR vrea ca şi grupurile de firme româneşti să poată plăti impozitul pe afacerile consolidate

"AOAR cere eliminarea din Codul Fiscal a discriminarii de tratament fiscal a grupurilor de firme cu acţionariat autohton, cărora nu li se permite, similar cu drepturile acordate firmelor internaţionale cu sediul fiscal în alte ţări, să-şi consolideze fiscal rezultatele la nivel de grup şi să plăteasca impozitul pe profit aferent rezultatului consolidării", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei referitor la proiectele de Cod Fiscal şi cel de Procedură Fiscală, publicate săptămâna trecută de Guvern.

Potrivit AOAR, punerea în discuţie publică a celor două coduri permite tuturor experţilor să ofere, public, poziţii de susţinere sau de contestare, documentate, justificate cu studii sau simulări econometrice proprii, care să elimine din dezbaterea publică calculele aritmetice simple prin aplicarea unor puncte procentuale la veniturile bugetare actuale.

Pe de altă parte, reprezentanţii oamenilor de afaceri critică noile reguli propuse de Guvern pentru PFA sau drepturile de autor.

"Suntem total împotriva descurajării totale a muncii bazate pe competenţă, materializate prin statutul de PFI, PFA sau Drepturi de autor. O astfel de abordare desconsideră pe cei care plătesc taxe şi impozite, pentru munca lor competentă, indiferent de nivelul de calificare, abordare complet greşită, birocratic abuzivă, în contradicţie totală cu practicile din ţările membre UE. Ministerul de Finanţe nu trebuie să contribuie prin măsuri fiscale la descurajarea muncii şi a obţinerii de venituri legale de către cei care pot munci suplimentar, ci descurajând în mod real, prin controale, munca la negru care distorsionează piaţa muncii", se precizează în comunicat.

AOAR mai cere şi eliminarea din cele două texte a unor sintagme de tipul "cel puţin" şi altele similare, considerând că acestea menţin starea de confuzie în mediul de afaceri , favorizând abuzurile şi corupţia în activitatea de control.

Proiectul noului Cod Fiscal include printre altele reducerea, începând cu anul viitor, a TVA cu patru procentuale, de la 24% la 20%, nivelul TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază urmând să scadă la 9%, reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanţi şi alcool, eliminarea impozitului pe construcţiile speciale şi a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum şi reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici