APAPR: Guvernul trebui să găsească resurse pentru creşterea contribuţiilor către pensiile private

Guvernul trebuie să găsească resurse financiare pentru a respecta legea şi calendarul de contribuţii aferente Pilonului II, care prevedea o creştere graduală a contribuţiilor către pensiile private (Pilon II), transmit reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

337 afișări
Imaginea articolului APAPR: Guvernul trebui să găsească resurse pentru creşterea contribuţiilor către pensiile private

APAPR: Guvernul trebui să găsească resurse pentru creşterea contribuţiilor către pensiile private

Invocând rezultatele studiului realizat de federaţia asociaţiilor de consumator de produse financiare, Better Finance, potrivit cărora fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din Uniunea Europeană în perioada 2008-2015, APAPR susţine că „aceste rezultate ar trebui să convingă proaspăt instalatul Guvern al României să găsească resursele financiare necesare pentru a respecta legea şi calendarul de contribuţii aferente Pilonului II conform Legii nr. 411/2004, care prevedea (înaintea mai multor întârzieri) o creştere graduală a contribuţiilor către pensiile private (Pilon II) ale românilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel că nivelul contribuţiei trebuia să ajungă la 6% încă din 2016. Din păcate, în prezent nivelul acestei contribuţii este încă de 5,1%, din cauza mai multor întârzieri decise de guvernele precedente”.

„Sperăm că în perioada imediat următoare decidenţii publici să dea dovadă de responsabilitate şi preocupare pentru soarta viitorilor pensionari, majorând nivelul contribuţiei pentru 2017 conform prevederilor legii. În lipsa unei majorări a contribuţiei virate la Pilonul II de pensii până la nivelul prevăzut iniţial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai României vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate în conturile lor, ci şi randamentelor pentru respectivele contribuţii, care s-ar adăuga în conturile lor”, susţine Raluca Ţintoiu, preşedintele APAPR.

Potrivit raportului Better Finance, citat de APAPR, „cele mai bune rezultate pentru fonduri de pensii au fost înregistrate în România”.

Raportul analizează performanţa sistemelor de pensii private din 15 state membre ale Uniunii Europene, pentru perioada 2000-2016 (sau cele mai vechi date istorice disponibile), reprezentând fondurile de pensii la care contribuie 86% din populaţia statelor UE. Raportul calculează randamentele reale ale fondurilor de pensii (peste inflaţie) şi după deducerea tuturor comisioanelor.

„ În 2016, Pilonul II a marcat al nouălea an consecutiv de rezultate investiţionale pozitive, ajungând pentru întreaga perioadă de activitate (mai 2008 – decembrie 2016) la un randament mediu anualizat în valoare de 9,32%. În termeni monetari, acest randament se traduce printr-un câştig (net de toate comisioanele) de 5,44 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) pe care Pilonul II l-a generat din investiţii, în beneficiul exclusiv al românilor care contribuie la aceste fonduri. La finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete în valoare de aproape 31,5 miliarde de lei (6,93 miliarde de euro) în numele a aproape 6,8 milioane de români”, precizează APAPR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici