Apartamentele vechi din Bucureşti s-au ieftinit cu 57 la sută din 2008. Situaţia în alte 26 de oraşe

Apartamentele vechi din Oradea s-au ieftinit cel mai puţin de la începutul crizei, preţurile înregistrând o scădere de doar 20% în ultimii patru ani, în timp ce în Bucureşti a avut loc cea mai mare reducere, de 57%, potrivit datelor firmei Darian.

1861 afișări
Imaginea articolului Apartamentele vechi din Bucureşti s-au ieftinit cu 57 la sută din 2008. Situaţia în alte 26 de oraşe

Apartamentele vechi din Bucureşti s-au ieftinit cu 57 la sută din 2008. Situaţia în alte 26 de oraşe (Imagine: Bogdan Maran - MediafaxFoto)

Datele companiei de evaluare cuprind preţurile de tranzacţionare din 27 de oraşe şi arată că în ultimii patru ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 40%, cu diminuări ale valorilor şi de 25% pe an în perioada de început a crizei. În ultimul an scăderea a fost de doar 2,5%, 2012 fiind considerat şi cel mai stabil an de la începutul crizei imobiliare.

În topul celor mai mari scăderi de preţuri la apartamentele vechi se situează Bucureştiul, cu 57%, Piteşti - 53%, Baia Mare - 49%, Bistriţa - 47%, Reşiţa - 46% şi Ploieşti - 45%.

La polul opus, oraşele unde preţurile au rezistat cel mai bine în ultimii patru ani sunt Oradea - 20%, Buzău - 27%, Deva - 28%, Miercurea Ciuc - 31% şi Suceava - 32%.

Chiar dacă Bucureştiul se plasează pe primul loc după scăderea preţurilor, Capitală rămâne încă cea mai scumpă piaţă, cu o medie de 961 euro/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 959 eur/mp, pe locul trei situându-se Timişoara cu 875 euro/mp.

Preţurile pentru locuinţele din Reşiţa, de 452 euro/mp, sunt cele mai reduse din ţară. Baia Mare (505 euro/mp), Alba Iulia (515 euro/mp) şi Bistriţa (516 euro/mp) sunt de asemenea printre cele mai reduse pieţe imobiliare.

În ultimul an, cele mai accentuate scăderi ale preţurilor au fost înregistrate în Târgovişte (5,9%), Ploieşti (5,8%) şi Braşov (5,3%). În schimb, în Oradea preţurile au crescut uşor în 2012, cu 0,6%, fiind singurul oraş din cele 27 analizate în care s-a consemnat un trend crescător.

Pe piaţa locuinţelor noi, preţurile au scăzut mai puţin, de la începutul crizei scăderea fiind de aproximativ 35%, iar în ultimele 12 luni de 2%.

Capitala deţine supremaţia şi pe acest segment, preţul mediu ajungând la aproximativ 1.141 euro/mp. În aceste condiţii, Bucureştiul este singurul oraş cu preţuri de peste 1.000 euro/mp, deşi sunt mai mici cu aproximativ 44% faţă de perioada de început a crizei şi cu 5,2% comparativ cu valorile afişate în urmă cu 12 luni.

Cele mai mare scăderi ale preţurilor pentru apartamentele noi în perioada 2008-2012 sunt înregistrate în Baia Mare (-51%) şi Iaşi (-45%).

Şi în acest caz, piaţa din Oradea a rezistat cel mai bine, cu o scădere de 22%, înregistrată şi în Miercurea Ciuc.

Din punct de vedere al nivelului actual al preţurilor, Cluj-Napoca urmează Bucureştiul, cu un preţ mediu de 984 de euro/mp. Pe următoarele poziţii de situează Braşov cu 931 de euro/mp şi Timişoara - 914 euro/mp.

Locuinţele noi din Baia Mare (563 euro/mp), Satu Mare (574 euro/mp) şi din Bistriţa (581 de euro/mp) sunt cele mai ieftine din ţară şe acest segment.

Darian a analizat şi evoluţia preţurilor terenurilor în cele 27 de oraşe, care relevă scăderi de până la 77%, în Iaşi, de exemplu, în ultimii patru ani.

De asemenea, terenurile din Râmnicu Vâlcea, Constanţa şi Reşiţa au consemnat printre cele mai drastice reduceri de preţ, de 73-74%.

În Bucureşti, terenurile costă în medie cu 62% mai puţin faţă comparativ cu valorile din 2008. Terenurile din Miercurea Ciuc (-31%), Buzău (-43%) şi Bistriţa (-45%) s-au ieftinut cel mai puţin.

Pentru 2013 reprezentanţii firmei estimează că preţurile vor continua să scadă, având în vedere conjunctura economică.

"Cum programul «Prima Casă» care a susţinut industria imobiliară în ultimii ani este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect, «Noua Casă», s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a preţurilor apartamentelor vechi şi o menţinere sau chiar o creştere uşoară a celor noi, în special a celor bine dimensionate şi amplasate în zone cu infrastructură bună", a declarat Adrian Crivii, preşedintele Darian.

Pentru investitorii din industria imobiliară urmează în continuare momente de incertitudine, singura zonă în care reprezentanţii firmei aşteaptă o evoluţie pozitivă fiind cea a terenurilor agricole, în special cele comasate, care vor putea cunoaşte o evoluţie ascendentă şi în acest an, dar şi în perspectiva imediată.

Darian are birouri în 20 de oraşe din ţară, înregistrând în 2012 o cifră de afaceri de 13,7 milioane de lei, în creştere cu 8% faţă de 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici