Apple a pierdut în acest an aproape un sfert din valoarea de piaţă. Acţiunile, la cel mai redus nivel din decembrie 2011

Apple a pierdut aproape un sfert din valoarea de piaţă de la începutul anului, acţiunile companiei coborând sub 400 de dolari pentru prima dată din decembrie 2011, pe fondul temerilor privind frânarea vânzărilor companiei pe o piaţă tot mai aglomerată, care se apropie cu paşi repezi de saturaţie.

123 afișări
Imaginea articolului Apple a pierdut în acest an aproape un sfert din valoarea de piaţă. Acţiunile, la cel mai redus nivel din decembrie 2011

Apple a pierdut în acest an aproape un sfert din valoarea de piaţă. Acţiunile, la cel mai redus nivel din decembrie 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apple a închis miercuri la New York în scădere cu 5,5%, la 402,8 dolari, cea mai redusă cotaţie de închidere de la sfârşitul anului 2011, cu 24% mai scăzută faţă de nivelul de la finalul lui 2012.

Acţiunile Apple au atins în cursul şedinţei de tranzacţionare un minim de 398,11 dolari, cel mai redus nivel din decembrie 2011.

Apple a atins în septembrie preţul record de 705,07 dolari pe acţiune, valoarea de piaţă a compainei depăşind atunci pentru scurt timp nivelul de 660 miliarde de dolari. La finalul şedinţei de miercuri, capitalizarea Apple se cifrează la 378,25 miliarde de dolari.

Producătorul de chip-uri audio Cirrus Logic, care echipează iPhone şi iPad, a anunţat că a acumulat prea multă marfă pe stoc, situaţie care sugerează încetinirea vânzărilor Apple. Aproximativ 91% din vânzările Cirrus Logic merg către Apple, potrivit Bloomberg.

Anterior, grupul taiwanez Hon Hai Precision Industry, care deţine producătorul de electronice Foxconn, a raportat cea mai abruptă scădere a veniturilor din ultimii 13 ani, indicând de asemenea încetinirea vânzărilor de smartphone-uri, tablete şi computere. Foxconn este cel mai mare furnizor al Apple, asamblând o mare parte din modelele iPhone şi iPad.

Veniturile Apple au crescut la 156,5 miliarde de dolari anul trecut, de la 24,6 miliarde de dolari în 2007, anul lansării iPhone.

Declinul acţiunilor Apple, care au pierdut aproximativ 40% din valoarea record înregistrată în septembrie anul trecut, este determinat de temerile investitorilor privind perspectivele de dezvoltare şi creştere ale companiei, într-o industrie tot mai aglomerată.

IPhone-ul, principala sursă de venituri şi profit a Apple, concurează pe o piaţă care se apropie cu paşi repezi de saturaţie, în timp ce noile produse de succes ale companiei, precum iPad mini, asigură o marjă mai redusă de profit.

Directorul general al Apple, Tim Cook, care a preluat conducerea companiei după retragerea lui Steve Jobs, a avertizat anterior investitorii să nu interpreteze informaţii despre situaţii izolate la diverşi furnizori drept indicii privind situaţia financiară a companiei.

Unii analişti consideră că acumularea de stocuri semnalată de Cirrus Logic ar putea fi determinată de tranziţia Apple către un nou furnizor sau optarea pentru un produs mai nou din gama Cirrus fără a înştiinţa din timp compania.

Apple a raportat pentru ultimele trei luni ale anului trecut o creştere de 1% a profitului, cea mai slabă din 2003, la 13,1 miliarde de dolari, în timp ce vânzările au urcat cu 18%, la 54,5 miliarde de dolari. Ambele rezultate au fost sub estimările analiştilor, în principal din cauza cererii sub aşteptări pentru iPhone.

Pentru al doilea trimestru fiscal, respectiv perioada ianuarie - martie 2013, analiştii anticipează o scădere cu 18% a profitului net al compainei, la 9,5 miliarde de dolari, primul declin din ultimii 10 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici