Apple, Microsoft şi alte companii au conflicte cu autorităţile din SUA privind accesul la date

Apple, Microsoft şi alte companii tehnologice americane sunt implicate în conflicte cu autorităţile din SUA, care cer acces la comunicaţiile unor suspecţi, însă acestea refuză, pentru a proteja datele clienţilor lor, relatează New York Times în ediţia online.

260 afișări
Imaginea articolului Apple, Microsoft şi alte companii au conflicte cu autorităţile din SUA privind accesul la date

Apple, Microsoft şi alte companii au conflicte cu autorităţile din SUA privind accesul la date

În cadrul unei anchete referitoare la arme şi droguri, Departamentul de Justiţie a obţinut vara aceasta un ordin judecătoresc care soma Apple să predea în timp real mesajele dintre diferiţi suspecţi care folosesc telefoane iPhone. Apple a răspuns însă că nu poate da curs cererii, întrucât sistemul său de mesagerie iMessage este criptat.

Oficialii guvernamentali au avertizat de mult timp că astfel de dispute sunt inevitabile, în condiţiile în care companii tehnologice ca Apple şi Google folosesc sisteme de criptare tot mai performante. După mai multe cazuri asemănătoare, oficialii Departamentului de Justiţie şi ai FBI au pledat pentru chemarea Apple în instanţă, potrivit unor oficiali.

Această opţiune a fost amânată pentru moment, dar Departamentul de Justiţie este deja implicat într-un proces cu altă companie, Microsoft. Acest caz, care se judecă miercuri la o Curte de apel din New York şi este urmărit de reprezentanţii industriei şi de susţinătorii libertăţilor civile, a început când compania a refuzat să dea curs unui mandat din decembrie 2013, care cerea emailurile unui suspect de trafic de droguri. Microsoft a afirmat că autorităţile trebuie să obţină ordin de la un tribunal irlandez, deoarece emailurile sunt stocate pe servere din Dublin.

Conflictele cu Apple şi Microsoft reflectă dorinţa companiilor tehnologice americane de a demonstra că încearcă să protejeze datele clienţilor, în era post-Edward J. Snowden.

Preşedintele Barack Obama le-a cerut oficialilor de la Casa Albă, Departamentul de Securitate Internă, Departamentul de Justiţie, FBI, agenţiile de informaţii şi celor responsabili de securitatea cibernetică să propună soluţii pentru problema accesului la tehnologie, însă aceştia nu şi-au soluţionat încă divergenţele, potrivit unor oficiali.

În plus, după luni de cercetări, Casa Albă nu a reuşit să dea un răspuns public la argumentul că o victorie în cazul Microsoft ar oferi Guvernelor autoritare, în special celor din China şi Rusia, o modalitate de a obţine acces la servere localizate în SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici